latinica  ћирилица
19/05/2017 |  12:55 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Оптужница против Весели и Халиловића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сакиба Халиловића и Елфете Весели због свирепог убиства 12-годишњег Слободана Стојановића из Доње Каменице, код Зворника 1992. године.
Елфета Весели изручена БиХ - Фото: СРНА
Елфета Весели изручена БиХФото: СРНА

Према оптужници, у љето 1992. године у близини мјеста Каменица, Веселијева је на изузетно свиреп начин хладним оружјем убила дјечака, а Халиловић је убиство посматрао из непосредне близине, не спречавајући је да га изврши, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Унакажено тијело дјечака Слободана Стојановића без одјеће, одсјечених прстију, поломљених екстремитета и насилно извађених зуба пронађено је у масовној гробници у Новом селу у јулу 1993. године. Сахрањен је на гробљу у Дрињачи.

Којић: Очекујем максималну казну за убиство српског дјечака

 Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће у случају свирепог убиства дванаестогодишњег Слободана Стојановића из Доње Каменице код Зворника 1992. године правда бити задовољена осуђујућом максималном казном затвора, коју ће изрећи Суд БиХ.

Коментаришући одлуку Тужилаштва БиХ, којом је подигнута оптужница против Сакиба Халиловића и Елфете Весели због убиства Слободана Стојановића, Којић је рекао Срни да нема никаквог разлога да Суд БиХ не потврди ову оптужницу.

"Ријеч је о монструозном злочину који се десио над недужним дјечаком који никоме ништа није скривио. Слободан Стојановић је као дијете у својој породици одгајан да вјерује људима и тако се вратио по свог пса, мислећи да му неће нико ништа, али су наишли зликовци који су починили стравичан злочин", истакао је Којић.

Он је додао да је пред Тужилаштвом БиХ давно требало да буде отворен овај предмет.

"Срећа је да су неки људи још живи и да су хтјели да посвједоче", каже Којић.

Извор: СРНА