latinica  ћирилица
19/05/2017 |  08:15 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Црнадак-Лавров: Подршка Русије Дејтону и унутрашњем договору

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак истакао је током данашњег разговора са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим у Никозији значај подршке коју Русија, као чланица Савјета за примјену мира, даје Дејтонском мировном споразуму и постизању унутрашњег договора у БиХ.
Лавров-Црнадак (Фото: МИП БиХ) -
Лавров-Црнадак (Фото: МИП БиХ)

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је на састанку наглашено да Русија поштује опредјељење БиХ да се придружи ЕУ, те да цијени одлуку свих нивоа власти у БиХ да се истовремено развијају добри односи са Русијом.

Министри су констатовали да најважнији сегменти сарадње у наредном периоду треба да буду економија и већа спољнотрговинска размјена.

Истакнут је велики значај састанка Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу између БиХ и Русије, који је након дуже паузе одржан 17. маја у Москви.

Црнадак је захвалио Лаврову за потписивање Споразума о клириншком дугу Русије према БиХ у износу од 125 милиона долара јер је БиХ једина земља на простору бивше Југославије којој ће тај дуг бити исплаћен у готовом новцу.

Он је информисао Лаврова да је окончана процедура ратификације овог споразума у институцијама БиХ.

Министри су разговарали и о другим областима сарадње, а Црнадак је посебно истакао значај одлуке Владе Русије да у школској 2016/2017. години додијели 40 државних стипендија студентима из БиХ.

Лавров и Црнадак разговарали су и о политичкој и безбједносној ситуацији на западном Балкану, а потврђено је да је Русија изузетно заинтересована за дугорочну стабилност и просперитет цијелог региона.

Извор: СРНА