latinica  ћирилица
18/05/2017 |  19:18 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Најпознатије кино на свијету слави 90. рођендан (ВИДЕО)

Кино "Кинески театар" у Лос Анђелесу за које многи кажу да је центар филмског свијета и који годишње има посјетилаца колико и Сикстинска капела у Ватикану, данас слави 90. рођендан.
Лос Анђелес - Кино "Кинески театар" - Фото: AP
Лос Анђелес - Кино "Кинески театар"Фото: AP

Становници Лос Анђелеса тврде да је доћи у свјетску престоницу филма, а не посјетити ово славно кино и његову збирку отисака дланова и стопала холивудских икона, исто као посјетити Кину и не видјети Кинески зид.

Ово кино је надживјело 16 америчких предсједника и "прегрмјело" три велика калифорнијска земљотреса. Редитељ Ридли Скот постао је 304. звијезда која је оставила свој отисак у свјежем цементу испред кина, поставши тако "бесмртник" попут Џона Вејна, Софије Лорен или Џека Николсона.

Иначе, све је почело када је импресарио Сид Граумен за два милиона долара купио кућу Френсиса Бушмена како би у њој отворио кино. Традиција остављања отисака почела је случајно, када је звијезда нијемог филма Норма Телмеџ неспретно загазила у свјежи цемент на градилишту.

Норма је почела да се извињава, али је Граумен је томе видио маркетиншку прилику за промоцију отварања кино дворане. Од тада је остављање отисака испред "Чајниз тиатра" холивудским звијездама постао својеврсни врхунац каријере глумаца и режисера.

Ширли Темпл је имала само шест година када је 1935. оставила своје отиске. Појавила се боса јер јој је чинило да тако нико неће да примијети да јој је управо испао млијечни зуб. Мерилин Монро је жељела да стави дијамант умјесто тачке на слово "и" у свом имену, али су је убиједили да ће драгуљ брзо бити украден. Умјесто дијаманта у цемент је зато утиснула своју минђушу, али тиме није спријечила крађу. Комичар Мел Броокс је прије свечаности на своју руку додао лажни шести прст.

Нека велика имена ипак недостају - Одри Хепберн једна је од ријетких звијезда која је одбила да остави отиске, а Џејмс Дин је требало да их остави, али је непосредно прије тога погинуо у аутомобилској несрећи. Старији од Оскара и конкурентског Шеталишта славних, "Чајниз тиатер" је треће кино отворено у Лос Анђелесу, али је далеко најпознатије.

Граумен је желио да надмаши та два кина и оне која је видио у Европи и разматрао је разне архитектонске стилове. На крају му се највише допао кинески.

Међу фонтанама у облику лотоса, стубовима украшеним гвозденим маскама, изрезбареним змајевима, налази се и неколико непроцјењивих предмета, попут небеских паса из династије Минг из 15. вијека.

Ово кино је отворено пројекцијом филма "Краљ краљева" Сесила Б. ДеМила. Публика је испунила дворану од 2.200 мјеста, а улазница је тада коштала 11 долара. Десетине хиљада других који нису дошли до улазница нагурали су се уз холивудски булевар како би накратко видјели своје омиљене звијезде.

"Чајниз тиатер" годишње посјети пет до шест милиона људи, као и Сикстинску капелу у Ватикану. То је једино кино са једним екраном који све вријеме ради девет деценија. Годишње се у дворани прикаже од 35 до 50 премијера, више него игдје другдје у свијету.

Извор: Агенције