latinica  ћирилица
18/05/2017 |  17:53 ⇒ 19/05/2017 | 10:00 | Аутор: РТРС

Инцко: И даље постоје изазови на путу стабилности; Руси: Инцко није објективан (ВИДЕО)

Високи представник Валентин Инцко у 51. извјештају Савјету безбједности УН о политичкој ситуацији у БиХ наводи да је било неколико изазова прије свега због покушаја ревизије пресуде у случају БиХ против Србије пред Међународним судом правде.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Ту су и активности власти Републике Српске у покушају примјене, како наводи Инцко, неуставног референдума усвајањем Закона о Дану Републике. Своје ставове о покушају ревизије, али и оспоравања права прославе 9. јануара, и Влада Српске је, уз попратно писмо предсједника Републике, такође упутила Савјету безбједности.

Критике Валентина Инцка на рачун Српске и у новом наступу на Ист Риверу. Од октобра до априла - сметала му је додјела признања Народне скупштине првим предсједницима Парламента и Републике – Момчилу Крајишнику, Биљани Плавшић и Радовану Караџићу, а трн у оку остао је 9. јануар, Дан Републике Српске. Тачније, његово обиљежавање.

"9. јануара, упркос одлукама Уставног суда БиХ да је Дан Републике Српске неуставан празник, власти Републике Српске, организовале су прославу у центру Бањалуке. Прослава је укључивала параду цивилних и војних снага, као и учешће неколико војника Срба унутар Оружаних снага БиХ.", наводи Инцко у извјештају.

С друге стране, Влада Српске, у свом извјештају, наводи да су бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и његови помагачи из међународне заједнице покушали да подрију правни статус ентитета и конститутивних народа.

"Изетбеговић је оспорио легитимитет Српске тражећи забрану обиљежавања Дана Републике, прославе дана оснивања Републике Српске, који се годинама и у миру обиљежавао. Иако је Република Српска измијенила законе о том дану да би их ускладила са одлуком Уставног суда БиХ, СДА и њени савезници оптужили су Српску да пркоси Уставном суду БиХ.", стоји у извјештају.

Коме је пркосио Бакир Изетбеговић покушајем ревизије пресуде Србији пред Судом правде у Хагу? О томе Инцко не говори у извјештају него помиње закључке Народне скупштине у којима је оштро осуђена и одбачена једнострана и неуставна Изетбеговићева иницијатива.

"Контроверза је била центрирана око Сакиба Софтића, бившег агента БиХ пред Међународним судом правде и његове легитимности да представља БиХ у ревизији пресуде. Развој догађаја је довео до великих критика на рачун бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића".

Критике на његов рачун и у попратном писму предсједника Српске Милорада Додика. Скренута је пажња на неуставан покушај Изетбеговића да једнострано покрене нови потупак упркос противљењу друга два члана Предсједништва БиХ. Међународној заједници упућен је позив да осуди такав противправни покушај присвајања овлашћења Предсједништва БиХ.

"Изетбеговићев потез био је провокативан покушај подривања легитимитета Српске и права српског народа. Поступао је супротно јасном упозорењу Међународног суда правде. Тужилаштво БиХ отворило истрагу против бившег заступника БиХ пред Међународним судом правде Сакиба Софтића који је неовлаштено предао захтјев за ревизију, али не и против Изетбеговића који је прекршио Устав."

За Српску, то је доказ политичке пристрасности у корист бошњачких званичника и политика и непостојања независности. У извјештају је, подсјећамо, упозорено и да су се амерички званичници, подржавајући планове СДА, противправно уплитали у унутрашња питања БиХ, и запријетили санкцијама ако њихови захтјеви не буду испуњени. Ту пријетњу на крају су и спровели уводећи санкције предсједнику Српске.

Владимир Сафронков, руски представник у СБ УН, Инцка је оптужио да је представио једнострани извјештај којим окривљује само Србе и Републику Српску, те му упутио примједбу да као представник међународне заједнице нема мандат да се залаже за интеграције БиХ у НАТО.

"Високи представник није пружио објективан увид у ситуацију у БиХ и стално оптужује Србе, а однедавно и Хрвате, умјесто да се залаже за дијалог и да узме у обзир бриге и примједбе свих страна", рекао је Сафронков.

Позвао је Савјет безбједности да узме у разматрање извјештај који је послала Влада Републике Српске, а у којем су, како он тврди, аргументовано побијене све тврдње о томе да је Српска узрок проблема и нестабилности у БиХ.

"Не постоји ниједан разлог за увођење санкција против Републике Српске и то је одлука која мора бити укинута", рекао је Сафорников. Додао је да је и на примјеру објављивања пописа становништва пропуштено да се узму у обзир и ставови Републике Српске.