latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:00 | Аутор: РТРС

Акција "Курир": Подигнута оптужница против 11 ухапшених

Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против 11 лица ухапшених у акцији "Курир" која се терете за злоупотребу положаја или овлаштења, повреду закона од стране судија, примање дара, те фалсификовање службених исправа.
Тужилаштво кантона Сарајево (Фото:pravosudje.ba) -
Тужилаштво кантона Сарајево (Фото:pravosudje.ba)

Оптужени су адвокати Исмет Хамзић, Самина Скопак и Есад Хрвачић, судија Општинског суда у Сарајеву Милена Рајић, службеници у Општинском суду Тања Јовић, Бранка Хусановић, Заим Спаховић и Муамер Пита, службеник Кантоналног суда у Сарајеву Мирсада Алић, стручни сарадник адвоката Хрвачића, Елмин Џино, те Перо Вуковић, саопштено је из Кантоналног тужилаштва.

Хамзић се терети да је од 2013. до 2016. године организовао криминалну групу која је нелегалним радњама издејствовала 46 незаконитих пресуда пред Општинским судом у Сарајеву. Чланови ове групе били су Мирсада Алић, Перо Вуковић, Заим Спаховић, Тања Јовић и Бранка Хусановић.

Према оптужници, Хамзић је преко службеника суда, којима је за ту услугу давао новац, осигурао да се предмети додијеле у рад судији Милени Рајић, која је кршењем закона доносила пресуде у корист Хамзићевих странака.

У оптужници се наводи да је Хамзић покретао парничне поступке, фалсификовао доставнице, након чега су курири фиктивну доставу приказивали уредном у судским списима.

У истом периоду, због незаконитог књижења имовине њихових странака, кривотворењем доставница на име тужених, адвокат Хрвачић удружио се са судским куририма Заимом Спаховићем, Муамером Питом те стручним сарадником Елмином Џином. Тако су, како се наводи, издејствовали доношење 18 незаконитих пресуда, а након удруживања адвоката Самине Скопак с истим куририма, донесено је девет незаконитих пресуда.

Чињењем кривичних дјела организовани криминал који се односи на Хамзићеву групу, те удруживањем ради чињења кривичних дјела што се односи на Хрвачића и Скопак, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, повреда закона од стране судије, фалсификовање службене исправе, давање и примање дара и других облика користи, осумњичени су прибавили себи имовинску корист од око 200.000 КМ, док прибављена корист странкама адвоката због незаконито укњижених некретнина износи више од седам милиона КМ.

Тужилаштво је уз оптужницу предложило Кантоналном суду у Сарајеву да продужи притвор организатору Исмету Хамзићу, док су за остале у оптужници предложене мјере забране.

Истовремено, суду је предложено одузимања имовине прибављене чињењем наведених кривичних дјела.

Оптужница која је прослијеђена Кантоналном суду у Сарајеву на потврђивање садржи 820 страница, предложено је више од 1.000 материјалних доказа, а планирано је саслушање 246 свједока, те седам вјештака и стручних лица.

Извор: СРНА