latinica  ћирилица
18/05/2017 |  12:25 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Подршка раду добровољног пензијског фонда у Српској

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са представницима Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом у Републици Српској.
Премијерка Цвијановић са представницима Добровољног пензионог фонда РС - Фото: РТРС
Премијерка Цвијановић са представницима Добровољног пензионог фонда РСФото: РТРС

Представници Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом у Републици Српској, првог такве врсте у БиХ, чији су оснивачи Пензијски резервни фонд Републике Српске (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Словеније, информисали су предсједницу Владе да је недавно у Бањој Луци одржана оснивачка скупштина Друштва, изразивши увјерење да ће послодавци у Српској препознати значај добровољног пензијског осигурања јер је ријеч о дугорочном пројетку усмјереном ка унапређењу пензијског система.

На састанку, којем су присуствовали и министар финансија Зоран Тегелтија и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, оцијењено је да у Републици Српској постоји адекватан законски оквир којим се уређује организовање и управљање добровољним пензијским фондовима, те дјелатност и обавезе Друштва, а очекује се да би Друштво за управљање Европским добровољним пензијским фондом у Српској требало да почне са радом у наредних неколико мјесеци.

Чланови Владе изразили су опредијељеност да Влада Српске пружи институционалну подршку раду добровољног пензијског фонда имајући у виду значај његовог оснивања и референце институција које су његови суоснивачи.

На састанку је наглашено да оснивање добровољног пензијског фонда генерише низ позитивних ефеката међу којима је и пружање могућности грађанима у Српској да додатно штеде како би поред редовне пензије примали и пензију из добровољног пензијског фонда, док ће бенефите од добровољног пензијског осигурања имати и послодавци кроз различите видове олакшица.

Саговорници су размијенили мишљење и о праксама које су успостављене у региону у вези са функционисањем добровољних пензијских осигурања, те степену развијености другог и трећег стуба пензијског осигурања у земљама окружења.