latinica  ћирилица
18/05/2017 |  11:24 | Аутор: РТРС

"Арселор Митал" очекује наставак процеса приватизације

"Арселор Митал" саопштио је данас да очекује детаљне инструкције за сљедећу фазу у процесу продаје Рудника жељезне руде "Љубија" у нади да ће Влада Републике Српске признати права ове компаније на експлоатацију руде у руднику "Љубија" без даљег одгађања.
Арселор Митал Приједор - Фото: РТРС
Арселор Митал ПриједорФото: РТРС

Чврсто вјерујемо да је понуда наше компаније за стицање права на удио у капиталу РЖР-а једина одржива и остварива опција која би обезбиједила дугорочну будућност за рударску индустрију на подручју Приједора", наводи се у саопштењу.

Компанија је поздравила исход јучерашњег гласања у Народној скупштини Републике Српске и саопштила да "обавезујућа одлука" парламента којом се компанији "Израели инвестмент група" не додјељује државни капитал у РЖР "Љубија" представља корак напријед у правом смјеру.

"Будући већински власник РЖР-а мора имати неопходну експертизу у рударској индустрији да би могао да управља рудником `Љубија`, као и способност да гарантује комерцијално тржиште за руду која се производи у том руднику", наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске одбила је јуче приједлог Владе Републике Српске да државни капитал у РЖР-у прода "Израели инвестмент групи". Компанија "Арселор Митал" такође је заинтересована за куповину државног капитала у "Љубији" о чему је Владу Републике Српске први пут обавијестила 2008. године.

Извор: Срна