latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:45 ⇒ 18/05/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

Иванов предао Заеву мандат за састав нове владе (ВИДЕО)

Након нешто више од 5 мјесеци и ванредних парламентарних избора у Македонији, предсједник Македоније Ђорђе Иванов предао је мандат за састав нове владе предсједнику СДСМ-а Зорану Заеву.
Заев и Иванов - Фото: РТРС
Заев и ИвановФото: РТРС

СДСМ се о парламентарној већини договорио са три албанске партије – ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца. Ипак, ни на дан када је добио мандат, Заев није могао а да не прође без политичких сукоба. Поручио је да му је било непријатно слушати премијера Србије Александра Вучића о наводном македонском сценарију.

Лидер СДСМ-а и парламентарне већине у Собрању, Зоран Заев истакао је да је непријатно на који начин Србија коментарише догађања у Македонији, али да ће се трудити да има добре односе са званичницима из Београда.

- Вучић је водио кампању и буквално у сваком свом наступу говорио о некаквом "македонском сценарију". Нажалост, то је, макар мени, било непријатно слушати, то како наш комшија говори о Македонији - истакао је лидер СДСМ-а и мандатар за нови састав Владе Зоран Заев.

Из Београда на овакве изјаве стижу критике. Заеву замијерају јер се није оградио од својих претходних критика на рачун српског руководства. Србија жели добре односе са Македонијом и наставиће се тако понашати, али Србију требају сви поштовати, поручују српски званичници.

- Србија се не мијеша у унутрашња питања других држава. Србија жели добре односе са сусједима, али изјаве Заева су управо у супротном тону. Србија сигурно неће дозволити било коме, па ни Заеву, да је понижава, а однос према властима у Скопљу ће убудуће бити реципрочан њиховом односу према Србији - нагласио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Заев је почетком маја изјавио да су Срби и Македоници братски народи, али и да је у Србији на власти националистичко руководство Александра Вучића. На власти у Македонији сада ће бити СДСМ Зорана Заева, потпомогнута националистичким албанским странкама. Управо ову власт и именовање Заева за мандатара, данас је поздравила Европска унија.