latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:21 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

ФБиХ - Проблем нелегални корисници подстицаја за пољопривреду

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ Шемсудин Дедић рекао је данас да дугогодишњи нелегални корисници подстицаја за пољопривредну производњу врше притисак на ово министарство.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

У обраћању на тематској сједници Представничког дома Парламента ФБиХ о стању о пољопривреди Дедић је истакао да су наслијеђени неуређени подстицаји један од проблема у пољопривреди и оцијенио да су подстицаји постали социјална, а не развојна компонента.

"У пољопривреду улазе многи због подстицајних средстава", тврди Дедић наводећи да право на подстицај у ФБиХ остварује око 2.500 обртника и правних лица корисника те 12.000 физичких лица.

Он је додао да је Федерална пореска управа доставила податке да је међу 12.000 физичких лица 2.000 корисника који су запослени у разним државним службама, 2.500 пензионера, те 450 корисника социјалне помоћи.

"Структура кориштења подстицајних средстава није добра, у томе је проблем", оцијенио је Дедић.

Говорећи о наслијеђеним проблемима у ресорном министарству, Дедић је рекао да је Министарство у процедуру ревизије ставило 48,3 милиона КМ, те да су ревизијом, до сада, поништена рјешења вриједности седам милиона КМ, изречено 77 забрана корисницима подстицаја, као и да је Влада ФБиХ поништила 68 рјешења по праву надзора.

"Издали смо 53 рјешења о поврату средстава чиме је 200.000 КМ враћено у буџет ФБиХ", истакао је Дедић.

Извор: Срна