latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:03 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Требиње: Усвојен Извјештај о извршењу буџета за 2016. годину (ВИДЕО)

Одборници Скупштине Града Требиње усвојили су Извјештај о извршењу буџета за 2016. годину по којем је градскакаса у минусу 1, 3 милиона марака.
Скупштина Града Требиње - Фото: РТРС
Скупштина Града ТребињеФото: РТРС

Одборници су усвојили и Одлуку да се дугорочним крдитним задужењем од око 6 милона и 300 хиљада марака, које је изгласано на претходном засједању, покрије минус у градској каси. Око дефицита и покрића минуса, власт и опозијицја је имала супротстављене ставове, а много расправе било је и о измјени Статута града Требиња и томе хоће ли Скупштина добити другог потпредсједника из реда националних мањина.

Завршни рачун и Извјештај о извршењу буџета за 2016 ту годину је у минусу за 1, 3 милиона марака. Садашња опозиција, која је већи дио претходне фискалне године била власт, тврди да је дефицит исконструисан и да би рачун био у плусу да су они остали на власти. Противе се покривању дефицита кредитом. 

- Начина има доста. Потраживања града Требиња у износу од 8 милина марака да се може покрити дефицит из тих извора - истакао је одборник ПДП-а Зоран Анђелић.

Причу о суфициту и инвеститорима који су одсутали од улагања у Требиње након промјене власти садашња позиција окупљена око СНСД-а одбацује као нетачну и неозбиљну. Јасно је, тврде, ко је и каквим радом градску касу довео до минуса. Одлуку о Извршењу Буџета су подржали, јер без тога градска власт не би могла бити озбиљан преговарач са међуанродним институцијама и онима који су заинтересовани да улажу у Требиње.

- Егзактни подаци по правилима економије и рачуноводства, то су тачни подаци. Тврдње шта би било и кад би било и ко је шта продао и неко одустао због овог или оног је неозбиљно, ништа спорно - истакао је предсједник Клуба одборника СНСД-а Гордан Мишљевић.

Неозбиљне приче да је било неких инвестотора који пролазе и да им се не треба вратити аконтација коју су дали - каже замјеник градоначелника Града Требиње Мирко Ђурић.

Бурну расправу изазвала је измјена Статута Града у дијелу који се односи на могућност да Скупштина добије другог потпредсједника. Док власт тврди да је ријеч само о усклађивању са Законом о локланој самоуправи, мишљење да је друга потпредсједничка фотеља непотребна, осим опозиције , дијели и садашњи потпредсједник, одборник ДНС-а, Бојан Шапурић. 

- Ми смо град са 29 000 становника треабло би да буде 3 % национална мањина и тако да са 2% не треба нам други потпредсједник - изјавио је потредсједник Скупштине Града Требиње Бојан Шупурић.


- Преурањено је са причом хоће ли бити другог потпредсјеника. Дозвољена је могућност можда ће некад доћи на ред, али још увијек није дошла- рекао је предсједник Скупштине Драгослав Бањак.

Уколико то буде тачка дневног реда на неком од наредних засједања, други потпредсједник скупштине бирао би се из реда националних мањина.