latinica  ћирилица
17/05/2017 |  14:38 | Аутор: РТРС

Требиње: Дефицит из претходне године биће покривен кредитом

Одборници Скупштине града Требиња прихватили су данас извјештај о извршењу буџета за 2016. годину, која је завршена са непокривеним дефицитом од 1.304.000 КМ.
Скупштина Требиње - Фото: РТРС
Скупштина ТребињеФото: РТРС

Одлучено је да дефицит буде покривен из дугорочног кредитног задужења Града Требиња, за које је одлука донесена на претходној сједници градске скупштине.

Одборници су распарвљали и о извјештају о стању дуга по свим кредитним задужењима до 2017. године, по којем Град дугује више од седам милиона КМ.

Током расправе о извјештај о извршењу буџета, одборник ПДП-а Зоран Анђушић оцијенио је да је ријеч о "исконструисаном дефициту" који је настао од 8. новембра 2016. године, односно од дана када је нови градоначелник преузео функцију, до 31. децембра прошле године.

- Порески приходи су били већи за 3,5 одсто, а непорески приходи од којих су накнаде, таксе и приходи од пружања јавних услуга мањи за 600.000 КМ у односу на планиране. Како је могуће да ова ставка није уприходована - упитао је Анђушић и изразио увјерење да би претходна власт, да је остала на функцији до 31. децембра 2016. године, остварила суфицит, као и претходне године.

Он је назвао дегутантним то што се помиње дефицит од милион КМ, а не помињу донаторска средства од више од осам милиона КМ које је обезбиједила претходна власт у Требињу.

Говорећи о покрићу дефицита из кредитног задужења, Анђушић каже да ПДП није гласао за такву одлуку, јер сматра да Закон о буџетском систему Републике Српске јасно каже да се непокривени буџетски дефицит утврђен у току фискалне године може покрити, између осталог и на други начин у складу са законом.

Предсједник Комисије за буџет и финасије и одборник СНСД-а Благоје Шупић рекао је да је рад бившег градоначелника био недомаћински, али да је дата подршка извјештају, јер без његовог усвајања градска власт не би могла бити озбиљан преговарач међународним институцијама и другим који су спремни да улажу у Требиње.

Коментаришући покривање дефицита, Шупић је подсјетио да је 2012. године дефицит од 1,3 милиона КМ покривен кредитом од 3,4 милиона КМ, те упитао садашњу опозицију зашто тада нису размишљали о његовом покривању на друге начине.

- Алтернатива је или подићи кредит или умањити расходе у том износу што значи смањити плате и остала давања Града Требиња и додатно га поново уназадити због дуга који је оставила претходна власт - рекао је Шупић.

Он је истакао да актуелна скупштинска већина неће дозволити да гађани Требиња испаштају у 2017. години због онога што је учињено у претходној години.

Одборници ће данас разматрати више тачака дневног реда међу којима и информацију о основним показатељима финансијског пословања привреде Града Требиња у 2016. години.

Биће разматране и измјене одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту, којима је предвиђено смањење ренте за градњу производних објеката у пословној и индустријској зони за 99 одсто, с циљем пружања олакшица инвеститорима, те испуњавања услова за добијање БФЦ стандарда.

На дневном реду је, између осталог, и приједлог одлуке о приступању изради измјене дијела регулационог плана "Брегови 2", којим ће уз објекат Културног центра бити планирана сала за мултиплекс биоскоп, те утврђене парцеле за будуће двориште Основне школе "Јован Јовановић Змај".

Извор: СРНА