latinica  ћирилица
17/05/2017 |  11:59 | Аутор: РТРС

Анкете: Бандић води у трци за градоначелника Загреба

Милан Бандић је политичар који прагматично придобија бираче не држећи се слијепо идеологије, већ гледајући политичку корист.

Милан Бандић могао би да поново постане загребачки градоначелник, јер најновије анкете показују да је у финишу кампање прешао у благо вођство, и у првом и у, евентуалном, другом кругу, мада су га многи отписивали.

Бандић има мање од једног постотка предности у односу на највећег ривала Анку Мрак Тариташ из Хрватске народне странке /ХНС/.

Очекује се да би у другом кругу Бандић могао да добије гласове хрватске деснице, али и неких љевичара, што би му омогућило нову побједу.

Политички аналитичари истичу да многобројне афере, кривичне пријаве и затворски дани нису сломили Бандићеву популарност нити шансе да опет буде први човјек Загреба.

Бандић је на мјесто градоначелника дошао почетком вијека као члан љевичарске Социјалдемократске партије /СДП/, да би, након што је напустио странку, основао свој политички покрет и гласовима десних и лијевих бирача освајао градоначелничке мандате.

Он је политичар који прагматично придобија бираче не држећи се слијепо идеологије, већ гледајући политичку корист.

Бандић је један од ријетких хрватских политичара који је јасно рекао да је усташка Независна Држава Хрватска злочиначка творевина у којој је почињен геноцид и који редовно обилази јасеновачко стратиште.

Истовремено, Бандић, односно градска власт, кандидује за награду Јакова Седлара, десничара чији пропагандни филм о Јасеновцу врви од фалсификата и покушаја да се умање злочини почињени у том концентрационом логору.

Бандић обилази сусједне градове и земље залажући се за сарадњу и економске везе, а, истовремено, није му страно да организује концерте Марка Перковића Томпсона, који пјева усташке "буднице".

Један дио становника Загреба сматра да је град напредовао под Бандићем, а други га оптужују да је криминализовао градске структуре и подредио их себи.

Али, Бандић стално побјеђује на градским изборима, док његова некадашња странка - СДП, која традиционално добро пролази у Загребу, на овим изборима нема озбиљнијег кандидата за градоначелника.

Аналитичари указују на Бандићев таленат да блокира најопасније конкуренте путем политичких савеза, који често нису принципијелни.

Тако би Сандра Шваљек, економски стручњак и некадашњи Бандићев сарадник, лако у другом кругу, према свим анкетама, побиједила Бандића.

Проблем је што Шваљекова не улази у други круг, пошто дио њених гласача узима Анка Мрак Тариташ из ХНС-а.

У другом кругу, у тој комбинацији, Бандић побјеђује.

Према анкетама, биће то тијесна побједа и нови мандат политички неуништивог Бандића, који је мајстор политичке комбинаторике у Загребу, наводе аналитичари.

Извор: Срна