latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:25 | Аутор: РТРС

Ердоган Трампу поставио два услова

На првом састанку у четири ока одржаном у уторак у Вашингтону, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и амерички Доналд Трамп обећали су да ће смирити тензије које су се појавиле између та два савезника, узроковане, прије свега, америчком подршком сиријској курдској милицији. Односе двије државе назвали су изврсним, јавиле су агенције.
Ердоган и Трамп у Вашингтону (Фото:thestar.com) -
Ердоган и Трамп у Вашингтону (Фото:thestar.com)

Ердоган је у Бијелу кућу стигао с пописом приговора: од америчког наоружавања курдске милиције (YPG) у Сирији - коју Турска сматра продуженом руком Радничке странке Курдистана, до Фетхулаха Гулена који живи у Америци и чије изручење Анкара захтијева јер га сматра одговорним за покушај државног удара прошле године.

Ипак, двојица званичника чије су земље историјски савезници унутар НАТО жељели су да покажу добре односе обећавајући јачање "стратешког партнерства".

- Имамо изврсне односе а учинићемо их још и бољима - рекао је Трамп у обраћању новинарима заједно с Ердоганом, и додао:

- Желимо што више савезника у борби против тероризма, и то је оно лијепо у вези са с Турском. Однос који имамо биће непобједив - рекао је Трамп.

Обећао је сарађивати с Ердоганом у "постизању мира и сигурности на Блиском истоку, у суочавању са заједничким пријетњама и у раду на изградњи достојанствене и сигурне будућности за два народа". Затим се обратио и Ердоган:

- Јасно је да је избор Доналда Трампа пробудио нова очекивања за Турску и регију. Знамо да нова администрација неће будити лажне наде - рекао је турски предсједник.

Амерички званичници су 9. маја открили да је Трамп одобрио планове да се достави оружје курдском YPG-у, како би се помогло у напредовању те милиције према упориштима Исламске државе у Раки у Сирији. Турска је кључни партнер САД у коалицији против снага Исламске државе.

Америци се савезништво с Турском показало као кључно у борби против ИСИС-а у Сирији, јер је Турска америчкој коалицији дала на кориштење ваздухопловну базу Инџирлик, одакле су борбени авиони полетали у нападе на милитанте. САД сматра да је YPG одвојена од Радничке партије Курдистана - ПКК (коју Турска и њени савезници сматрају терористичком организацијом) и да је важан партнер у борби против ИСИС-а.

Ердоган је тада захтијевао од америчке администрације да одмах повуче одлуку о наоружавању. Сада је поздравио изврсне односе са Сједињеним Државама, али је притом нагласио да Турска неће прихватити борце сиријских Курда у регији иако није директно критиковао америчку одлуку.

Додао је да активисти YPG-а и његово политичко крило неће никада бити прихваћени.

- Нема мјеста за терористичке организације у будућности наше регије - рекао је Ердоган, и истакао да је свом америчком домаћину "искрено пренио своја очекивања око терористичке организације Фетхулаха Гулена".

Извор: Блиц