latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:13 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Дукић: У наредних шест мјесеци оптужнице за злочине над Србима

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је Срни да је главни хашки тужилац Серж Брамерц присуствовао састанку у Сарајеву на којем је речено да ће наредних шест мјесеци бити подигнуте оптужнице за ратне злочине над Србима.
Бранислав Дукић (фото:dw.com) -
Бранислав Дукић (фото:dw.com)

Коментаришући писање "Дневног аваза" да су им из канцеларије главног тужиоца Хашког трибунала саопштили да Брамерц на састанку није спомињао никаква имена, нити је обећао хапшења, Дукић је нагласио да је Брамерц присуствовао јучерашњем састанку, а да је податке износила вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић заједно са својим тужиоцима.

- Нисам рекао да је то говорио Брамерц, него /вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ/ Гордана Тадић, која је навела да је 300 предмета враћено из суда у Хагу, међу којима, између осталих, предмети Сијековац, Брод, те 15 минута читала имена и презимена људи и логоре, злодјела која су чинили, међу њима је и Насер Орић и остали - рекао је Дукић.

Дукић је додао да је на састанку упитао шта је са Атифом Дудаковићем, а да је јавни тужилац, чији идентитет није желио да открије, рекла да убрзо Дудаковић треба да дође пред лице правде.

Наводећи да су састанку присуствовли Брамерц, седам тужилаца и вршилац дужности главног тужиоца БиХ, Дукић је рекао да је то поздравио јер су први пут дошли заједно са Брамерцом.

Дукић каже да је нагласио да већ осам година спомиње ратне злочине над Србима у Сијековцу, Броду, Дервенти, Мркоњић Граду, Добровољачкој улици, Тузланској колони и у 13 крајишких општина, а да се хапсе само трећеразредни, никако они прави, на шта му је Тадићева одговорила да управо млади људи раде на случајевима Дудаковића, Сијековца, Брода и осталим предметима.

Он каже да је Брамерцу пренио да је у Хагу три пута био свједок, да је то политички суд, а не суд правде.

Извор: СРНА