latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:24 | Аутор: РТРС

Иванову још три дана да се изјасни о премијеру

Три дана прије истека рока у којем предсједник Македоније Ђорђе Иванов треба да одлучи о давању мандата за састав нове владе предсједнику СДСМ Зорану Заеву, ова држава је, оцјењују стручњаци, у још дубљој политичкој кризи с обзиром на то да је у поноћ истекао мандат градоначелницима и предсједницима општина.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)

У Скопљу су изостала саопштења и ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског и претендента на ту функцију и лидера социјалдемократа Зорана Заева.

Нема информација да ли ће се Иванов и Заев састати до 19. маја, када истиче рок за давање мандата.

Позивајући се на незванична сазнања, македонски медији пишу да Иванов планира службено путовање дан прије истека рока за давање мандата.

Иванов је, наиме, упркос притисцима међународне заједнице до сада више пута одбијао да мандат преда Заеву са образложењем да "тиранска платформа", око које су се сагласиле све албанске партије, а коју је челник социјалдемократа прихватио као дио свог програма, пријети нарушавању суверенитета и територијалног интегритета земље.

Међутим, након недавне посјете америчког званичника Брајана Хојта Јија, Иванов је рекао да је неопходно да Заев прије добијања мандата пружи гаранције да ће, ако он постане премијер, Македонија остати јединствена држава.

Најутицајнија ВМРО-ДОМНЕ, међутим, сматра да је одржавање ванредних парламентарних избора једино рјешење за актуелну ситуацију у Македонији.

Давање мандата за формирање нове македонске владе након децембарских ванредних парламентарних избора би требало да стабилизује државу и омогући спровођење хитних реформи које Македонију треба да врате на евроатлантски пут.

Уколико Иванов отпутује на службено путовање њега ће замењивати новоизабрани предсједник парламента Талат Џафери, први Албанац на тој функцији, којег ВМРО-ДПМНЕ и предсједник Македоније не признају.

Део македонске јавности и званичника сматра да је Џафери изабран на нелегалан начин и да су Иванов и технички премијер једини легални представници власти.

Од поноћи у техничком мандату су и сви градоначелници и предсједници општина у Македонији.

То практично значи да су они у техничком мандату и да могу да буду присутни на челним позицијама, али немају никаква права, посебно не потписа и управљања финансијама.

Редовни локални избори у Македонији нису расписани, јер није имао ко да их распише, а како ће и када ће ова ситуација бити разрјешена, за сада није познато.

Извор; РТС