latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:58 ⇒ 17/05/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Брамерц се састао са српским жртвама рата (ВИДЕО)

Представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске предочиле су главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу списак од 127 логора у којима су током рата злостављани Срби, а које још нико није помињао, нити је ко одговарао.
Брамерц са српским жртвама - Фото: РТРС
Брамерц са српским жртвамаФото: РТРС

На састанку у Сарајеву којем је присуствовала и в.д. главног тужиоца БиХ Гордана Тадић и више тужилаца, представници српских удружења жртава поново су изразили су огромно незадовољство због непроцесуирања злочина над Србима.

Процесуирање и хапшење за ратне злочине над Србима активирано је тек у посљедње три године – ова изјава Гордане Тадић на састанку и те како је изиритирала представнике српских жртава.

"Моје питање је одмах било а гдје сте били до сада, она каже нисам ја то радила, значи персонално то преноси на неког другог, шта је нас брига ко је главни тужилац, гдје су злочини над Србима", каже Божица Живковић Рајилић предсједница Удружења жена жртва рата Републике Српске.

Као што је и најавила, Рајилићева је Брамерцу предочила списак од 127 логора за Србе у 16 општина које нико не помиње и на чијем процесуирању ништа није учињено.

"Ево данас, требало је јуче бити ухапшено за ових 127 мјеста бар 250 људи, шта ради тај суд и тужилаштво и шта ће нам то, то је само један паразит који обећава", додала је Рајилићева.

Није ријеч о неким новим списковима, јер бх. Тужилаштво располаже својим подацима, одговарају из бх. Тужилаштва. Зашто до сада нема разултата, правдају радом у складу са бх. Стратегијом за рад на предметима ратних злочина.

"У току је измјена државне стратегије за рад на предметима ратних злочина и могуће је да се дио ових предмета пренесе на окружна или кантонална тужилаштва. Према нашим евиденцијама, има преко 300 најсложенијих предмета, значи за све осумњичене", изјавила је Гордана Тадић, в.д. главног тужиоца БиХ.

"Ја нисам оптимиста уопште, како ћу бити оптимиста кад након 20 година није урађено ништа. Шта је са Тузланском колоном, Добровољачком улицом, шта је за Мркоњићем, шта је са Сијековцем, шта је с Бродом, шта је с Дервентом", пита Вељко Лазић, замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

А управо за ове предмете ни данас није недостајало обећања у која српске жртве већ одавно не вјерују.

"Рекли су да ће у року од 6 мјесеци подићи оптужнице против главних за Сијековац, Брод, Дервенту, Мркоњић Град, Добровољачку, Тузланску колону, 13 крајишких општина и поготово за Атифа Дудаковића који врло брзо треба да се нађе пред лицем правде и ако се то не оствари нема сарадње", напоменуо је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Да је критика на састанку било признаје и Брамерц. Истиче да је на другима да суде о успјешности Трибунала који се затвара крајем године, док ће његове функције даље пренијети Механизам за међународне судове.

"Али такође знамо и надамо се да ће тако и бити да ће се наставити кривично гоњење ратних злочина и да ће оно бити врло високо на попису приоритета и у Сарајеву, и у БиХ, као и у земљама регије", рекао је данас главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

И док је по ко зна који пут Брамерц причао о неопходности да све жртве добију једнако поштовање и правду, о томе како у пракси изгледа право и правичност можда најбоље говори податак да су Срби осуђени на 1470, Бошњаци на 100 и Хрвати на око 40 година затвора.