latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:35 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Богданић: Умањен дефицит здравствених установа

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Градишки да су руководства здравствених установа у Српској схватила да морају да рационализују потрошњу, јер је умањен њихов дефицит.
Градишка: Богданић - Манојловић - Фото: СРНА
Градишка: Богданић - МанојловићФото: СРНА

Богданић је рекао да је урађен "пресјек" пословања здравствених установа у Српској, те да је њихов укупан дефицит за прошлу годину износио око 37 милиона КМ и мањи је за пет милиона него у 2015. години.

Он је истакао да ће надлежне институције Српске настојати да кроз бољу наплату доприноса прикупе више средстава за здравство.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске разговарао је са вршиоцем дружности директора Опште болнице Градишка Мирком Манојловићем о могућим мјерама да та болница обавља прегледе и лијечења која се тренутно обављају у Србији, те да средстава за те намјене остану у Градишци и Српској.

"Схватио сам да нови менаџмент Болнице може то да уради и да на тај начин и уз рационализацију трошкова може да обезбиједи недостајући дио срадстава", ракао је Богданић.

Он је додао да је разговарано и о могућим начинима реструктурирања кредитних и других задужења Болнице, и захвалио општини Градишка која је преузела дио ранијих дуговања Болнице према Топлани.

Он је Манојловићу пожелио успјешан рад, с циљем да се обезбиједи квалитетна услуга пацијентима и уравнотеже приходи и расходи Болнице.

Богданић је рекао да у ситуацији као што је немогућност овјере здравствених књижица радника "Жељезница Републике Српске" здравствене установе морају да поднесу тај терет, јер морају да омогуће лијечење свим грађанима без обзира на то да ли имају овјерену или неовјерену књижицу.

Манојловић је истакао да је предложио одређена рјешења за побољшање начина рада и рацинализацију трошкова Болнице, с циљем да се одржи несметан рада у тешким материјалним условима.

"Болница тренутно несметано функционише, али има проблеме који су заједнички свим здравственим установама у Српској и окружењу", рекао је Манојловић и додао да је свима у интересу да пацијенти добију квалитетне здравствене услуге.

Манојловић је рекао да ће Болница у наредном периоду настојати да репрограмира дугове према добављачима и друге финансијске обавезе из ранијег периода.

"У оквиру активности Министарстава улазимо у све програме везане за репрограм дуговања, а већ у овој години успјели смо да обезбиједимо редовну исплату плата, доприноса, пореза и других трошкова", навео је Манојловић.

Змајеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић рекао је да ће, осим преузимања дуговања Болнице за гријење која су настала у времену када је општина Градишка управљала "Топланом", општина настојати да нађе начин за измирење дуговања Болнице и према другим општинским предузећима, као што су "Водовод" и "Градска чистоћа".

Извор: СРНА