latinica  ћирилица
16/05/2017 |  13:21 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Додик: Ко не гласа за продају акција ради за "Митал"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да они који у Народној скупштини Српске не буду гласали за продају акција Рудника жељезне руде "Љубија" раде директно за "Арселор митал" и примају новац од ове компаније.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Предсједник НДП-а Драган Чавић и остали раде у интерсу `Арселор митала`, а не Републике Српске. Постоји озбиљна сумња да је плаћено појединцима да говоре у корист `Митала`, што провјеравам", рекао је Додик новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Он је упитао ко брани "Миталу" да настави да ради, шта је у питању и какве пријетње се упућују Републици Српској?

"Можда су у питању трансферне цијене. Понуду коју имамо од `Израел инвестмент групе` јесте да ће за акције `Љубије` бити плаћено 92 милиона КМ, да ће бити запослено 350 нових радника, дате гаранције за постојећи број радника и да ће у инвестиције бити уложено 40-50 милиона КМ, а са овим правним лицем `Митал` ништа нема", појаснио је Додик, наводећи да би новац био утрошен за повећање пензија.

Он је подсјетио да је уговор РЖР "Љубија" са "Арселор миталом" потписан за вријеме када је предсједник Републике Српске био Чавић, који је тада креирао уговор са "Арселор миталом" и зато га сада жестоко брани.

"Свих ових година смо видјели да РЖР `Љубија` не може да оствари права због лошег уговора и поносан сам на чињеницу да постоји интерес да неко купи акције овог предузећа", додао је Додик.

"Имамо данас отпор да буду продате акције `Љубије`, јер су људи као Чавић спекулисали са продајом `Миталу`. Тако су радили некада и са компанијом `Витол` у Рафинерији нафте у Броду, што Чавић добро зна", истакао је Додик и подсјетио да су за вријеме Чавићеве власти банке продаване за евро.

Према његовим ријечима, тачно се зна ко су били људи блиски Чавићевој власти када су вршене приватизације.

"Акције РЖР `Љубија` су у власништву Републике Српске и уколико `Митал` неће да ради са `Жељезницама` радиће неко други, јер не можемо да дозволимо да нас неко условљава", поручио је Додик.

Он је нагласио да садашња власт у Републици Српској не продаје ништа, нити своје политике заснива на продаји, већ сада има РЖР који је продан за вријеме Чавићеве власти.

Говорећи о радницима "Митала" који се противе продаји акција РЖР "Љубија", Додик је рекао да имају добре плате, да им ништа не фали и да раде у новој компанији, а не у руднику.

"Они раде у новом предузећу, а не у компанији против које се боре. Не тврдим да у скупштини постоји већина за продају акција `Љубије`, али је све предложено и стављено на свијест и савјет посланицима", закључио је Додик.

Предсједник Српске изјавио је данас, у холу Народне скупштине, и да они који гласају против продаје дијела акција капитала Рудника жељезне руде "Љубија" свој став морати да објасне пензионерима, који у случају да одлука не добије скупштинску већину, неће добити повећање пензија за 4%, што је предвиђено од продаје акција "Љубије".

Нагласио је да је у цијелу причу, према његовим информацијама, укључен и новац из "Митала" које не жели да одлука о продаји акција буде донесена. Подсјетио је да је РЖР "Љубија" већ продата и да је од ње, како је рекао, остала само "празна љуштура" од које Српска нема ништа, осим концесионе накнаде.

Додик: Иницијатива за смјену Владе Српске неће добити подршку на Колегијуму Народне скупштиине

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, оцијенио је данас да Иницијатива за смјену Владе Републике Српске на посебној сједници Парламента Српске, неће добити подршку на Колегијуму Народне скупштиине.

Додик је демантовао оптужбе лидера НДП -а Драгана Чавића, током расправе о Инфомацији у вези са развојем спорта у Српској за прошлу годину, да су донације за спорт усмјераване у Кошаркашки клуб "Игокеа" из Александровца, умјесто у бањалучки "Борац". Додик је нагласио да је све оно што је Чавић рекао о "Игокеи" лаж, јер се овај клуб никада није финансирао средствима Фабрике глинице "Бирач", као и да се јасно може видјети ко су спонзори овог клуба који остварује добре резултате у регоналној кошаркашкој лиги.

Као неистиниту одбацио је и дискусију посланика СДС - а, Миладина Станића, да су средства умјесто у изградњу Болнице у Источном Сарајеву усмјеравана у изградњу спортских дворана у Лакташима и Александровцу.

"То је лажи и невјероватно је да људи, какав је Станић, који су на сумњив начин прибавили капитал од државе у вријеме када је СДС био власт, сада држе моралне придике. Никада нисам ништа приватизовао, нити сам ишта базирао на пљачки државне имовине, као што је радио Станић", рекао је Додик.

Подсјетио је да дворана у Александровцу припада школи и да ју је градила грчка влада, док је дворана у Лакташима изграђена кредитним средствима и да општина Лакташи њен власник.

Додик тврди да су била средства на располагању за Болницу Касиндо, али да је тадашњи помоћник министра из ПДП-а захтијевао да посао реконструкције ове установе буде повјерен некоме блиском овој партији.

Он каже да је Чавић, када је био на власти, лично договарао приватизацију више од 800 предузећа у Српској, која су приватизовна за 20 милиона КМ.

Чавић: Додик изврће чињенице

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић тврди да предсједник Српске Милорад Додик "извртањем чињеница жели да се покаже као највећи патриота, најпошетнији и најискренији српски политичар у посљедњих 20 година".

"Све је супротно од овога. Додик је данас изнио низ неистина, које не желим да коментаришем, а показао је и недостатак храбрости за директно политичко суочавање", рекао је Чавић новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Он је навео да као бивши предсједник Републике Српске, са Додиком може да разговара о свим темама.

"Додик оптужује да је 11 људи учествовало у приватизацијама свих предузећа сједећи код мене у кабинету. Комисију за ревизију приватизације формирао је сви знамо ко, и питам због чега ме до сада полиција није ухапсила ако су тачни Додикови наводи", каже Чавић.

Он тврди да се никада није бавио Додиковом породицом, а да Додик јесте његовом.

Према његовом мишљењу, Додик је изнио тешке квалификације на рачун посланика.

"Он је данас рекао да они који не гласају за приватизацију `Љубије`, раде за `Митал` и да има информације да су плаћени. Можете ли замислити шта тврди предсједник Републике, а позивам све надлежне институције да изврше провјеру његових тврдњи, али и оних да је Евгениј Зотов из `Израел инвестнмент групе` платио људе блиске Додику", навео је Чавић.

Наводећи да Додик крајем наредне године више неће бити предсједник Републике Српске, Чавић тврди да ће га тада напустити сви који су му сада блиски.

"Он је највећи политички губитник и штеточина по српске националне интересе у посљедње двије деценије", мишљења је Чавић.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић тврди да је од 20 милиона КМ кредита Инвестиционо-развојне банке намијењених Фабрици глинице "Бирач" узето 600.000 КМ за Кошаркашки клуб "Игокеа".

Он је поновио да је од средстава за болницу Источно Сарајево изграђена дворана у Александровцу.

"Није тачно да сам желио из СДС-а прећи у СНСД. Из СДС-а бих иступио једино када би ме истјерали, а ни у чему се у животу нисам огријешио", тврди Станић, реагујући на Додикову изјаву да је Станић причао са њим да изађе из СДС и да је за то тражио новац, односно да му фирма из Невесиња, којој је испоручио траву коју натопи водом у Мостару да буде тежа, плати 700.000 КМ.

Извор: РТРС, СРНА