latinica  ћирилица
16/05/2017 |  11:49 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Институције културе Српске представиће се у Санкт Петербургу

Институције културе Републике Српске представиће се публици у Санкт Петербургу већ наредне године, што је предвиђено Мапом пута за сарадњу, рекла је Срни помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
Санкт Петербург - Фото: Screenshot
Санкт ПетербургФото: Screenshot

"Вјерујемо да ће институције културе Републике Српске представити домаће креативно и савремено стваралаштво руској публици, те насљеђе путем различитих изложби из етнологије и историје. У овом моменту знамо да ће Музеј Републике Српске организовати изложбу Змијањског веза, као првог нематеријалног добра из БиХ на Листи Унеска", навела је Ђаковићева.

Од сутра до 31. маја у Бањалуци ће бити одржана манифестација "Дани Санкт-Петербурга у Републици Српској". Тим поводом грађанима Бањалуке биће представљен богат културно-умјетнички програм.

Ова манифестација је једна од активности које су дефинисане документом "Мапа пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске" који су потписали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко прошле године на Међународном економском форуму у Руској Федерацији.

Сарадња двије владе односи се, између осталог, и на области културе.

Културни програм Санкт Петербурга у Бањалуци почиње сутра у 12.00 часова свечаним отварањем манифестације, изложбом у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске "Упознавање Санкт Петербурга", која је посвећена настанку, изградњи, традицији и обичајима Санкт Петербурга. Изложба ће бити отворена до 31. маја.

Бањалучка публика биће у прилици да погледа и изложбу "Опсада Лењинграда у фотографијама" коју су направили ратни дописници лењинградског одељења ТАСС-а, Совинформбироа и уредништава новина, те да присуствује концерту Гудачког квартета "Капелија" из Санкт Петербург.

Овом приликом биће уприличен и гала концерт петербуршких звијезда опере и балета на којем ће учествовати солисти санктпетербуршког државног академског позоришта "Леонид Јакобсон" које предводи почасни умјетник Русије Андриан Фадејев и талентовани музичари, побједници међународних и државних такмичења, добитници престижних музичких награда, солисти Државног камерног музичког позоришта "Санкт Петербург опера". Биће одиграна и представа "Лутке и кловнови" државног позоришта марионета из Санкт Петербурга.

Најстарија филмска компанија у Русији, која је настала на основу војно-кинематографског одјељења Скобељевског одбора 1914. године, показаће и дјела савремених режисера "Птица" Ксеније Баскакове, "Контрибуција" Сергеје Снежкина, "Обожаватељка" Виталија Мељникова и "Три дана прије прољећа" Александра Касаткина.

Извор: СРНА