latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:48 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Договорено: Сајам Санкт Петербурга у Бањалуци о туризму, култури и привреди (ФОТО/ВИДЕО)

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Кокић разговарао је са делегацијом Санкт Петербурга коју предводи замјеник градоначелника Сергеј Николајевич Мовчан.
Делегација из Санкт Петербурга са Клокићем - Фото: РТРС
Делегација из Санкт Петербурга са КлокићемФото: РТРС

 „Посјета је реализована у склопу провођења Мапе пута за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске, а која обухвата неколико области попут трговине, пољопривреде, туризма, здравства, културе и спорта“, рекао је министар Клокић. Министар је подсјетио да је Република Српска учествовала на Божићном сајму у Санкт Петербургу гдје је промовисана култура и традиција Републике Српске, али и истакао задовољство јер нас чекају значајне заједничке активности као што су Дани Санкт Петербурга у Бањалуци.

Влада Републике Српске, у сарадњи са надлежним министарствимаи Представништвом Републике Српске у Руској Федерацији, води интензивне активности на јачању сарадње са Руском Федерацијом, истакао је Клокић.Према томе, најављено је да уз подршку Владе Српске, треба да буде реализована сарадња Ваздухопловног завода "Орао" са руским партнерима, која се односи на добијање лиценце за ремонт хеликоптерских мотора и отварање сервисног центра у Републици Српској.

Према његовим ријечима, данашњи састанци су прилика да се резимирају досадашње активности те да се дефинишу планови нових активности, чија реализација се очекује у будућем периоду.

Мовчан је рекао да Руси желе да пренесу Републици Српској позитивна искуства из индустрије и цијеле привреде, наводећи да постоји неколико руских компанија које су заинтересоване за тржиште Српске, као и да Република Српска има искуство у пренамјени војно намјенских производа у цивилне и да Русија може да преузме та искуства.

У оквиру сарадње, први пут у Бањалуци биће одржан сајам Санкт Петербурга на којој ће овај град представити своје потенцијале из области туризма, културе, спорта и привреде.

Делегација Санкт Петербурга у Бањалуци

Замјеник градоначелника Санкт Петербурга је изнио приједлог да се прошири регистар предузећа заинтересованих за сарадњу у области војно намјенске индустрије и да представници предузећа посјете Санкт Петербург у циљу размјене информација и јачања платформе дијалога између власти и приватног сектора. 

На уводном састанку две делегације разговарао се и о темама из области индустрије, медицинске опреме, омладине и спорта,а у оквиру радне посјете данас ће бити организовано и низ тематских састанака са представницима ресорних надлежних министарстава и чланова Радне групе Републике Српске за сарадњу са Санкт Петербургом.

У оквиру радне посјете, биће организован низ тематских састанака са представницима Владе и члановима Радне групе Републике Српске за сарадњу са Санкт Петербургом.

Делагација Санкт Петербурга у Бањалуци

Биће одржан састанак радне групе за развој сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске у области индустријског развоја и трговине. Најављене су и консултације о питању организације међународног конгреса словенских држава - "Бањалука и словенски свијет".

Руска делегација у посјети је Републици Српској од 15-18. маја. Делегацију чине чланови радне групе за реализацију мапе пута за сарадњу Снакт Петербурга и Републике Српске за период од 2017-2019. године.