latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:27 ⇒ 17/05/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

Парламент Српске и сутра о продаји РЖР Љубија (РТРС Плус/ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске сутра ће наставити расправу о приједлогу одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,90 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде /РЖР/ "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

20:10 - Послијеподневни дио сједнице Народне скупштине обиљежила је жустра посланичка расправа о продаји акција "Љубије" у којој је један број посланика истакао да је потребно продати акције компанији "Израел инвестмент група", док су други против доношења такве скупштинске одлуке.

У наставку сједнице сутра би требало да буде разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој по пројекту подршке запошљавању.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашњи рад, а сједница ће бити настављена сутра у 10.00 часова.

19:39 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је данас да су радници "Арселор Митала" и њихове породице за њега једина дилема у вези са продајом државног пакета акција у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија.

Вишковић је подсјетио да је на ранијем јавном саслушању пред скупштинским Одбором за привреду тражио од директора "Израел инвестмент групе" /ИИГ/ Евгенија Зотова да се у новом уговору са том компанијом о приватизацији дијела РЖР "Љубија" заштите радници.

"Многа предузећа, гдје није било такве заштите радника, данас не постоје и у њима нема производње", рекао је Вишковић током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Он је навео да је уговор из 2004. године који је "Арселор Митал" склопио са РЖР "Љубија" о оснивању заједничког предузећа "Нови рудници Љубија" Приједор, био катастрофалан, али да је и такав могао донијети корист Српској, да је поштован.

Вишковић је истакао да су спорни уговор са "Арселор Миталом" сачинили представници опозиције, "који сада највише критикују продају акција `Љубије`".

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да је Влада Републике Српске требало у међувремену да поправи недостатке из првобитног уговора са "Арселор Миталом".

18:24 - Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић рекла је данас да би у случају продаје државног пакета акција у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" могло да дође до губитка неколико хиљада радних мјеста у Приједору и Зеници, гдје послује компанија "Митал".

Стевановићева је рекла да би због тога чак 20.000 до 30.000 људи могло да буде егзистенцијално угрожено, укључујући и раднике у "Жељезницама Српске", које превозе руду и то им је један од најпрофитабилнијих послова.

"Зашто компанија `Израел инвестмент група` купује РЖР ако се не може бавити експлоатацијом руде? Разлози могу бити само шпекулантске природе", рекла је Стевановићева током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија" /РЖР/ Приједор, методом непосредног одабира купца.

Стевановићева је поновила да се о "Израел инвестмент групи" и њеним власницима и даље не зна ништа, те да ће ДНС гласати против приједлога ове одлуке, јер сматрају да тиме штите природна богатства, интересе радника "Арселор Митала", "Жељезница", Приједора и Српске.

Посланик ПДП-а Перица Бундало рекао је да ће Клуб посланика те странке у складу са пословником Народне скупштине у дану за гласање тражити да се јавном прозивком свих народних посланика, поименично, гласа о приједлогу ове одлуке.

Бундало је истакао да је Клуб посланика ПДП-а против било какве продаје акција РЖР-а.

18:04 - Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада каже да радници Арселор Митала траже гаранције да им неће бити угрожена радна мјеста након што буду продате акције Љубије.

- Нема гаранција да ће Израел инвестмент група испоштовати све што је навела у понуди за куповину акција Љубије, међу којима је запошљавање нових радника - рекао је Белензада у обраћању у Народној скупштини, и подсјетио да је радницима у Миталу просјечна плата 1.100 КМ и да су измирене све предвиђене обавезе.

Белензада је упозорио да би, након продаје акција, Митал могао одустати од рада у Приједору, чиме би биле угрожене и Жељезнице Републике Српске које руду сада превозе до Жељезаре у Зеници.

- Позивам посланике да добро размисле прије него што гласају о продаји акција, јер од ситуације у Љубији зависи цијела приједорска регија - закључио је Белензада.

17:20 - Након редовне паузе, настављена сједница Народне скупштине Републике Српске расправом о Приједлогу одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе о продаји 64,99 одсто акција основног капитала АД РЖР Љубија, методом непосредног одабира купца.

Требало би да буде разматран и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту подршке запошљавању.

Народни посланици су у оквиру ове сједнице размотрили информацију о спровођењу Стратегије за сузбијање насиља у породици до 2019. године. Размотрена је и информација о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Српској за 2016. годину.

15:05 - Прије редовне паузе, посланици опозиције тврдили су да је упућивањем наведеног приједлога одлуке прекршен пословник о раду Народне скуштине, јер није испоштован закључак скупштинског Одбора за привреду који је затражио да Влада Српске повуче из скупштинске процедуре тај документ.

На тврдње опозиције реаговали су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић који су рекли да пословник није прекршен и да је у складу с њим у скупштинску процедуру упућен поменути приједлог.

Вишковић каже да Влада као предлагач наведеног приједлога није прихватила закључак скупштинског Одбора за привреду којим је предвиђено да се повуче Приједлог одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Српске о продаји 64,9 одсто акција основног капитала РЖР Љубија, због чега је овај акт у редовној процедури.

14:45 - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да нема ништа негативно што би указивало на тешкоће у пословању компаније Израел инвестмент група која намјерава да за 92 милиона КМ купи 64,9 одсто акција основног капитала РЖР Љубија, методом непосредног одабира купца.

Ђокић је рекао да је Влада донијела Одлуку о продаји 64,9 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" компанији Израел инвестмент групи, јер се тиме постиже задовољавајући износ на име цијене акција.

Образлажући приједлог одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала РЖР "Љубија", он је рекао да се тиме постиже задовољавајући износ на име инвестиција кроз период од три године, на име гаранције за добро извршење посла и гаранције за озбиљност понуде, као и задовољавајући број радника који треба да се запосле кроз период од три године.

Према његовим ријечима, Израел инвестмент група ће у развој Љубије у периоду од три године инвестирати у оснивање Одјељења за истраживање и развој, ради увођења нових технологија у висини од 65.000.000 КМ.

"У тој понуди је наведено да ће постојећи број радника са уговором на неодређено радно вријеме бити задржан, уз додатно запошљавање на неодређено радно вријеме 320 радника кроз три године", наводи се у приједлогу одлуке Владе.

Ова комапнија је обећала да ће бити задржана постојећа дјелатност РЖР и њених заједничких предузећа уз проширење дјелатности на транспортну дјелатност и вађење глине, те да су спремни за уплату депозита којим ће гарантовати озбиљност понуде, након што Народна скупштина да сагласност на Одлуку Владе о избору купца.

"За извршење уговорних обавеза спремни су дати безусловну банкарску гаранцију, наплативу на први позив у висини минимално од 20 одсто од вриједности инвестиције", рекао је министар Ђокић.

Арселор Митал је понудио модернизацију и развој три лежишта - Омарска, Томашица и Љубија у висини од 63.000.000 КМ у наредних 10 година уз задржавање постојећег броја запослених и додатно запошљавање до 300 радника, у зависности од захтјева тржишта и рударског плана.

14:20 - Сједница Народне скупштине настављена је након паузе разматрањем приједлога одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција Љубије методом непосредног избора купца.

За куповину 64,99 одсто акција основног капитала Љубије, компанија Израел инвестмент група понудила је 92 милиона КМ.

Народна скупштина је у оквиру ове сједнице размотрила информацију о спровођењу Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске до 2019. године.

Посланици су размотрили и информацију о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Српској за 2016. годину.

13.20 - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је нови закон о спорту у фази преднацрта и да је достављен на разматрање свим спортским савезима у Српској.

У завршној ријечи о информацији о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Српској за 2016. годину, Давидовићева је навела да је масовност у спорту важна јер ће из тога произаћи врхунски резултати и квалитет.

Она је додала да ће ресорно министарство настојати да стипендије за перспективне спортисте буду веће.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је да је Српској потребан квалитетан закон о спорту којим би се из ове области уклонили мешетари, који уништавају клубове.

Он је током расправе о информацији о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Републици Српској за 2016. годину истакао да аматерски спорт треба да финансира држава, а професионални и полупрофесионални спорт приватни сектор.

Посланик ДНС-а Славко Глигорић рекао је да државе о окружењу више улажу у спорт, те да стање у тој области у Српској неће бити боље без квалитетних улагања и домаћинског односа према средствима.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је рјешење за овдашњи спорт у уласку приватног капитала у спортске колективе.

Народни посланици размотрили су данас информацију о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Републици Српској за 2016. годину.

Овом стратегијом реализоване су одређене активности предвиђене у четири кључне области: масовност, едукација и усавршавање, менаџмент и спорт.

У Народној скупштини је до 13.45 часова дата пауза на захтјев Клуба посланика СНСД-а.

12:30 - Стратегијом развоја спорта у Републици Српској за период 2012-2016. година, реализоване су одређене активности предвиђене у четири кључне области - масовност, едукација и усавршавање, менаџмент и спорт.

Образлажући у Народној скупштини информацију о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Републици Српској за прошлу годину, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић рекла је да су у области "масовност" реализоване континуиране активности у вези са развијањем свијести о значају рекреативног бављења спортом и здравог начина живота.

Она каже да је једна од најважнијих активности из области менаџмент израда Нацрта закона о спорту Републике Српске.

Давидовићева је нагласила да су додијељене 62 стипендије, од чега 41 стипендија перспективним спортистима, 10 стипендија спортистима лица са инвалидитетом и 11 стипендија потенцијалним олимпијским кандидатима.

"Српска је помогла спортисте када је ријеч о њиховом учешћу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, одржаним прошле године", навела је Давидовићева.

У информацији о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Републици Српској за прошлу годину, наведено је да су међу бројним спортским манифестацијама успјешно организоване "Мале олимпијске игре Републике Српске", као најмасовније такмичење Српске, те "Љетна школа спорта Српске".

Ресорно министарство је у наведеном периоду извршило изградњу, реконструкцију и санацију 22 отворена и затворена спортска објекта у Српској, а настављена је и сарадња са Министарством омладине и спорта Србије.

Посланик СНСД-а Игор Жунић је током расправе о овој тачки дневног реда у Народној скупштини оцијенио да се мало улаже у спорт на републичком и локалном нивоу.

"Закон о спорту, који би требало донијети у наредном периоду, мора да на најкоректнији начин дефинише финансирање развоја спорта и стратешке правце његовог развоја", рекао је Жунић.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић истакао је да је потребно основати Спортски савез Српске који би, између осталог, спроводио стратегију развоја спорта у сарадњи са ресорним министарством.

11:05 - Спровођењем Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске од 2014. до 2019. године настављен је процес јачања правног, институционалног и организационог оквира за превенцију и сузбијање насиља у породици, те подршку и помоћ жртвама, наводи се у информацији о имплементацији ове стратегије.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић истакла је да Стратегија за сузбијање насиља у породици Републике Српске од 2014. до 2019. године даје оквир за мултисекторску сарадњу у спровођењу Закона о заштити од насиља у породици.

"Жртве које су преживјеле насиље у породици имају вишеструке и комплексне потребе, укључујући здравствену заштиту, сигуран смјештај, психосоцијално савјетовање, полицијску заштиту и правни савјет", рекла је Давидовићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући овај документ.

Она је подсјетила да је, према евиденцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2015. годину, укупан број поднесених пријава насиља у породици био 1.089, док је у 2016. години забиљежено 1.096 пријава.

Давидовићева је навела да у истом периоду и остали субјекти заштите евидентирају благи пораст пријављених случајева насиља у породици, са изузетком здравствених установа и прекршајних одјељења основних судова.

"Све наведено указује на потребу сталног унапређења дјеловања свих који долазе у контакт са жртвама насиља у породици и њихову међусобну сарадњу и координацију поступања у одговору на насиље у породици", додала је Давидовићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Стратегију за сузбијање насиља у породици Републике Српске од 2014. до 2019. године.

Посланици ће данас разматрати и информацију о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Српској за 2016. годину.

На дневном реду је и приједлог одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала Рудника жељезне руде "Љубија" из Приједора, методом непосредног избора купца.

У наставку сједнице требало би да буде разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту подршке запошљавању.

Народна скупштина Републике Српске је у оквиру ове сједнице 11. маја усвојила пет извјештаја и двије информације, док су два извјештаја и једна информација примљени к знању.

Неколицина радника Арцелор Митала окупила су се испред Народне скупштине Републике Српске у исчекивању гласања о продаји акција РЖР Љубија.

Радници Митала испред НСРС (Фото: РТРС)

Радници су одбили да дају изјаве, појаснивши да ће се обратити тек нако што буде позната судбина Љубије.

Извор: РТРС, СРНА