latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:38 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Почети са припремама за будуће активности између пољопривредника из ЕУ и БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да нема ни разлога ни препрека да се почне са припремама за будуће активности између пољопривредника из ЕУ и БиХ, иако БиХ још увијек није добила статус кандидата.
Вигемарк - Фото: СРНА
ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је уочи састанка са 12 представника пољопривредних удружења из осам земаља чланица ЕУ, који су дошли у тродневну посјету БиХ, апеловао на домаће политичаре да интензивирају активности на изради стратегије на нивоу БиХ.

Он је подсјетио да су почетком године представници ЕУ посјетили више од 2.000 пољопривредних произвођача из 10 до 12 различитих пољопривредних центара широм БиХ, те да су том приликом остварени контакти са многобројним пољопривредницима.

Он је додао да је циљ посјете било боље разумјевање стања у коме живи становништво и пољопривредници из руралних дјелова БиХ и да се на тај начин види, како би им ЕУ што ефикасније могла помоћи.

"У процесу приступања ЕУ пољопривредни сектор ће бити највише погођен промјенама, али на позитиван начин", истакао је Вигемарк.

Он је рекао да ће кроз сусрете са колегама из земаља чланица ЕУ, пољопривредници из БиХ, моћи боље да разумију како функционише тржиште у Унији и на који начин искористити прилике које то чланство нуди.

Према његовим ријечима на састанку ће бити ријечи и о програмима подршке који су предвиђени за пољопривредне произвођаче из земаља ЕУ, али и подршци за пољопривреднике земаља које имају статус кандидата.

Он је додао да је у БиХ било много информација о томе шта подразумијева чланство у ЕУ у сектору пољопривреде и додао да је ово прилика да домаћи пољопривредници сазнају, директно од својих колега из ЕУ, шта могу да очекују.

Представник Хрватске пољопривредне коморе Тајана Радић рекла је да се нада да ће БиХ што прије ући у ЕУ и учествовати у преговорима око пољопривредне политике.

Представник Удружења власника земљишта у ЕУ Емануела Микош навела је да је у Унији тренутно у току процес ревизије заједничке политике у области пољопривреде.

Она је додала да ће радо сва знања и искуства подијелити са представницима пољопривредника из БиХ.

Посјету је организовао Директорат Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу.

Извор: Срна