latinica  ћирилица
15/05/2017 |  18:58 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Технички новитети из Српске на Сајму у Београду (ВИДЕО)

На Међународном сајму технике и техничких достигнућа у Београду успјешно се представљају привредници из Републике Српске.
Република Српска на Сајму технике у Београду - Фото: РТРС
Република Српска на Сајму технике у БеоградуФото: РТРС

У оквиру Привредне коморе Републике Српске иновације, технологије и новости у електроенегетици презентовало је 15 компанија из Српске.

Сајам који промовише четврту индустријску револуцију право је мјесто за представљање дигитализације која је унијела револуционарне промјене у развој и начин пословања компанија, повећала продуктивност и унаприједила конкурентност .

- Ту су производи из области машиноградње, микроелектронике, електронике и све оно што спада у области електро машинске индустрије - каже Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Нови Јелшинград из Бањалуке на сајму обиљежава 80 година постојања. За ово успјешно приватизовано предузеће важан је не само добар бренд, већ и улагање у опрему, инфраструктуру и у људске ресурсе.

Руководилац финансијско-комерцијалног одјељења Јелшинграда Срђан Ђурић каже да ове године представљају и неке новитете у развоју цнц преса.

Бањалучка Микроелектроника представља електронска бројила најновије генерације. Савјетник у Микроелектроници Милош Радаковић наводи да је ријеч о бројилима која онемогућују крађу струје, те да ће се тиме унаприједити све оно што је важно и за државу и крајње кориснике.

Како најбољу технолошку иновацију претворити у исплатив бизнис показао је Звјездан Вишт, из Добоја, који је за 10 година успио да своју памет "прода" и Агенцији за свемирска истраживања у Индији.

- То су машине које служе за облагање. Ми смо кренули као произвођач дрвене столарије и намјештаја, а касније се то показало да је примјењиво и у ауто индустији, у обради пластике, коже. Стигли су нам захтјеви да машине испоручимо и Агенцији за свемирска истраживања у Индији. То је за рад са карбоном - каже Звјездан Вишт, из компаније Вишт.

Сајам технике и техничких достигнућа биће отворен до 19. маја, а на њему учествује 550 излагача из 28 земаља. Најављено је више од 100 иновација, новитета и премијера, робота, цнц машина и патената, примјењивих у свакодневном животу.