latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:18 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Вигемарк данас у Сарајеву са пољопривредницима из ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк данас ће се састати са 12 представника пољопривредних удружења из осам земаља чланица ЕУ који долазе у тродневну посјету БиХ.
Вигемарк - Фото: РТРС
ВигемаркФото: РТРС

Вигемарк ће информисати госте из Хрватске, Мађарске, Италије, Луксембурга, Пољске, Румуније, Шпаније и Велике Британије о односима између ЕУ и БиХ, о напретку придруживања, као и тренутном стању развоја пољопривредног и руралног сектора, те о приоритетима и перспективама за развој који су од велике важности за даљи развој социо-економских реформи и просперитет БиХ.

Посјету организује Директорат Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу.

Ријеч је о низу студијских посјета сличне тематике које Европска комисија редовно организује за различите организације интересних страна с циљем размјене најбољих искустава и праксе, као и информације о пројектима који се финансирају из Инструмента претприступне помоћи /ИПА/.

Током посјете, организације пољопривредника из ЕУ ће кроз дијалог са домаћим интересним странама, министрима, пољопривредним институтима, цивилним друштвом, академском заједницом и фармерима размијенити искуства и најбоље праксе из ЕУ, саопштено је из Делегације ЕУ.

Посјетиће и неке од успјешних примјера у БиХ, међу којима су мљекара "Милкос" у Сарајеву, Земљорадничка задруга Ливач и Центар за економски и рурални развој који је финансирала ЕУ.

Претходно ће Вигемарк у Зеници присуствовати додјели грантова малим и средњим предузећима у укупном износу три милиона евра.

Грантови се додјељују у оквиру пројекта "Опоравак малих и средњих предузећа захваћених поплавама и јачања њихове конкурентности на основу партнерства за локални економски развој", који финансирају ЕУ и Њемачка влада, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Вигемарк ће се састати са градоначелником Зенице Фуадом Касумовићем и локалним привредницима, те посјетити Лабораторију за испитивање безбједности производа "Линд" и "Импулс", креативни центар у Техно-парку Зеница, који су успостављени у оквиру пројекта коју је финансирала ЕУ "Ментор – модерна економија кроз нове технологије и усмјерено истраживање".

Извор: Срна