latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:03 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Требиње доживљава праву експанзију градње станова (ВИДЕО)

Требиње посљедњих година доживљава праву експанзију градње станова.
Требиње - станоградња - Фото: РТРС
Требиње - станоградњаФото: РТРС

Истовремено, у осталим источнохерцеговачким општинама, није изграђена готово ниједна стамбена зграда за тржиште . Посљедица је то економских али и демографских промјена у овој регији.

У посљедњих неколико година Требиње као да је постало претијесно да се испуне сви захтјеви за градњу нових стамбених зграда. Користи се свако слободно земљиште, руше се старе грађевине да би се добило мјеста. Истовремено, у остатку источне Херцеговине станоградње готово да нема, изузме ли се неколико намјенских објеката за борачке категорије или избјегла и расељена лица. Примјер из Билеће. 

"Прошле године имали смо 29 захтјева за индивидуалне стамбене објекте, али интензивније градње нема осим зграде за избјегла и расељена лица коју финасира Министарство", рекао је начелник одјељења за урбанизам и просторно уређење општине Билећа Раденко Попара.

И они који не желе терет подстанарства и изаберу терет кредита, могу да купе само старији стан и да улажу у његово реновирање. Срђан Матрак ускоро ће засновати породицу. У Билећи има посао и жели да остане у овом граду. Али када на дневни ред дође рјешавање стамбеног питања – велики упитник.

"Стање није баш најбоље, можете узети само старије станове, а и то уз помоћ кредита", додао је Матрак. 

"Ради се на једном пројекту за младе брачне парове, гдје ће цијена бити повољна", додао је Попара.

Уколико се тај пројекат реализује, што је још неизвјесно, општина би суфинасирала дио трошкова, а квадрат би коштао око хиљаду марака. Без таквих пројаката, млади Билећани, али и остали Херцеговци тешко ће до стана. 

Они који желе да остану у свом мјесту, између осталог, морају се суочити и са овим проблемом. Они који одлазе из мањих средина окрећу се Требињу као регионалном центру, али и Требињци одлазе даље. Јер, подаци са пописа становништва су неумољиви и казују да иако Требиње има двоструко више станова него 1991, нема и више становника.