latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:24 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Приједорчани се сјећају поплава- посљедице се и данас осјете (ВИДЕО)

Шеснаестог маја 2014. године Приједор је обиљежавао Дан града. Прослава се убрзо претворила у борбу за спасавање живота.
Поплаве у Приједору (17. мај 2014) -
Поплаве у Приједору (17. мај 2014)

Незапамћена поплава уништила је скоро пет хиљада објеката. Ријека Сана, за само неколико часова, потопила је 16 хиљада хектара површине и уништила домаћинства, усјеве, привредне субјекте и сточни фонд.

Након тога, предузете су мјере заштите од поплава, прочишћена су ријечна корита и обала ријеке, а изграђен је насип и парапетни зид. Саниран је велики број објеката, али они који су били на удару водене бујице с горчином се сјећају дешавања прије тачно три године.

Душку Тополи из Гомјенице вода је полавила спрат куће. Данас је слика његовог дома потпуно другачија.

- Поприлично сам се успио опоравити и кућу средити, што уз помоћ донације, тј. ваучера, што од својих средстава. Остало је још да се уради вањска фасада, али за то нема пара - каже он.

Ипак, не могу се лако заборавити слике из 2014. године. Тог маја град на Сани постао је "град на води", а чамац основно превозно средство за пружање помоћи и спасавање људи. Сана је уништавала све пред собом. На срећу људских жртава није било, иако је водостај премашио стогодишњи просјек.

- Нерадо се сјећамо тих тренутака. Нико није очекивао да ће се десити поплаве таквог обима. Међутим, добро смо били организовани и дјеловали смо правовремено - каже Небојша Миљуш, командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор.

На мети водене стихије нашло се око осам хиљада Приједорчана. Након штете веће од 15 милиона КМ, услиједио је период опоравка. Влада Републике Српске издвојила је милионе из сопствених, али и донаторских кредитних средстава, а градска управа стотине хиљада КМ. Међутим, посљедице се и данас осјете - еколошке, али и економске.

- Посљедице се осјете прије свега у економској сфери, а односе  сена чињеницу да многа домаћинства и пољопривредни и привредни субјекти нису санирали своје губитке и штете које су настале - каже Душан Врањеш, шеф Одсјека цивилне заштите града Приједора.

Све још није обновљено, али воља за боље сутра јача је од свих бујица које је тога маја донијела ријека Сана.