latinica  ћирилица
14/05/2017 |  08:40 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана одбране Илиџе

Борачка организација "Илиџански борац" из Источне Илиџе обиљежиће данас Дане одбране Илиџе 22. април и 14. маја 1992. године, када су припадници такозване Армије БиХ извршили први и други напад на ову сарајевску општину.
Илиџа парастос - Фото: РТРС
Илиџа парастосФото: РТРС

У Цркви Светог Саве у Блажују код Источне Илиџе биће служен парастос за погинуле и умрле борце, а у 12.00 часова планирано је полагање цвијеће на споменик са уклесаним именима 48 бораца Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде који се налази на Централном тргу у насељу Добриња четири.

Свечана академија заказана је за 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, на којој ће се окупљени подсјетити ратног пута Илиџанске бригаде и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У нападу 22. априла 1992. године погинуло је 13 становника Илиџе, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта ни до данас нико није одговарао.

На подручју општине Илиџа погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у стварању Републике Српске.

Обиљежавање ових, тада најкритичнијих дана за општину, почело је у четвртак, 11. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево приказивањем документарно-играног филма режисера Драгана Елчића "Радован-Повик иза зидова тамнице" који представља ексклузивну причу о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Извор: СРНА