latinica  ћирилица
06/05/2017 |  09:52 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Турски агенти преплавили БиХ (ВИДЕО)

БиХ је поново у Европском парламенту за длаку избјегла да буде стављена на црну листу због финансирања тероризма. Тако је добијено вријеме до сљедећег засједања.
Турски агенти преплавили БиХ - Фото: Screenshot
Турски агенти преплавили БиХФото: Screenshot

Након што су службе безбједности Србије откриле да иза албанских сепаратиста на југу Србије и у Македонији стоје турске тајне службе, стручањаци за безбједност упозоравају на појачано присуство турских обавјештајаца и у БиХ. Њих 500, кажу, има широку мрежу сарадника и помагача.

Турска на простору Балкана дјелује веома деструктивно, а на подручују БиХ развила је снажну обавјештајну мрежу, каже експерт за безбједност и тероризам Џевад Галијешавић. Додаје да, у ту сврху, користе разне научно-истраживачке центре, невладине и хуманитарне организације.

- Најснажнија хуманитарна организација која је у ствари мјесто сакупљања и обраде одређених информација је ИХХ. Њен покровитељ је Емина, супруга турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана - каже Галијашевић.

Осим тога, неколико стотина Бошњака који су запослени у безбједносним службама БиХ и Федерације БиХ прошло је обуку у обавјештајним центрима у Турској и данас активно раде за турске интересе у БиХ, каже некадашњи високи функционер службе државне безбједности Србије, Божидар Спасић.

- Ја рачунам да ту има око 5.000 људи, који, у овом моменту, док ми разговарамо, прикупљају податке. Турске обавјештајне службе неизоставно воле да прикупе све информације, чак и када је ко ујутро попио кафу у неком кафићу, јер из тога могу да извуку одређене закључке - каже Спасић.

Активности турских обавјештајаца посебно су, наводи Спасић, појачане након покушаја државног удара у Турској, јер су многи њихови дотадашњи сарадници сада под сумњом да су сарађивали са Ердогановим противником, Фетулахом Гуленом.

- Мислили смо да ће се број обавјештајаца, након државног удара у Турској, смањити да спасу оно што се тамо спасити да. Међутим, тај се број изгледа повећава. Турска има велике, велике амбиције према БиХ - наводи Спасић.

Додаје, да је посебан проблем то што у БиХ не постоји организован контраобавјештајни рад агенција које су задужене за сузбијање дјеловања страних обавјештајних служби. А да се у БиХ овакве пријетње схватају олако, одавно је познато. Најбољи примјер је борба против тероризма. Тако је, само за длаку БиХ недавно избјегла је стављање на црну листу држава које су пријетња због прања новца и финансирања тероризма коју прави Европска комисија.

- Борба против тероризма није ни на зачељу спремности ни ударног тима за борбу против тероризма, ни безбједносних агенција БиХ, нити самог Тужилаштва. Једино видимо напоре и активности које предузима МУП Републике Српске - рекао је Галијашевић.

Иако је, бар за сада, избјегла црну листу Европске комисије, БиХ могла би се наћи на црној листи туриста из Велике Британије. Влада ове земља упозорила је своје грађане да не путују у БиХ, због могућности терористичких напада. Напади, како се наводи, могу бити насумични, а лако се може десити да мета буду мјеста која посјећују странци или вјерски објекти.