latinica  ћирилица
30/04/2017 |  13:55 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Данас је Свјетски дан џеза

Широм свијета данас се обиљежава Свјетски дан џеза, који је 2011. године установио УНЕСКО са циљем да се истакне улога џеза у уједињавању људи цијеле планете.
Џез музика - Фото: илустрација
Џез музикаФото: илустрација

Свјетски дан џеза повезује заједнице, школе, умјетнике, историчаре, академике и џез ентузијасте, који широм свијета славе и уче о џезу, његовим коријенима, будућности и утицају.

Сваког 30. априла указује се неопходност интеркултурног дијалога, међусобног разумијевања, џез се препознаје као средство промоције мира, дијалога међу културама, као умјетничка форма која поштује различитости, људска права и достојанство и промовише слободу у изражавању.

Ове године глобални град-домаћин Свјетског дана џеза је Хавана, гдје је прослава почела још 24. априла - 30 признатих музичара и педагога са Кубе и из читавог свијета учествују у концертима, мастер класовима, радионицама импровизације, џез сешнима и различитим акцијама које се одвијају у школама, културним центрима, џез клубовима, парковима широм Кубе.

Централна прослава је сутра у Гран Театро де Ла Хабана, а едукативни програми посвећени џезу обезбијеђени су за ученике и студенте у више од 11.000 школа.

Извор: ТАНЈУГ