latinica  ћирилица
30/04/2017 |  08:25 ⇒ 08:33 | Аутор: РТРС

Пјесма, игра и трубачи приредили незаборавно вече у Требињу (ФОТО)

У Требињу су вечерас одржани Сабор фолклора и Међународни фестивал фолклора на којима је наступило 13 фолклорних друштава из седам земаља, међу којима и побједници Сабора трубача у Гучи - оркестар Гвоздена Росића.
Требиње - фолклор - Фото: СРНА
Требиње - фолклорФото: СРНА

Пред многобројном публиком наступила су требињска културно-умјетничка друштва "Херцеговина", "Алат" и "Јован Дучић", а традицију својих крајева представила су и друштва "Косовски божур" из Косовске Митровице, "Абрашевић" из Чачка, "Игало" из Игала, "Зора Херцеговине" из Билеће, "Невесиње" из Невесиња, балетска школа "Лујо Давичо" из Београда, као и друштва из Грчке, Бугарске, Литваније и Пољске.

Сабор је отворио замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић који је истакао да је, уз његовање традиције, највећа вриједност оваквих дружења стицање нових и јачање старих пријатељстава међу младима различитих народа које веже љубав према фолклору.

Ђурић је навео да је градска управа свесрдно подржала ову смотру, сматрајући да она промовише баштињење вриједности свих народа и култура, придоноси настојањима да се у глобализованом свијету сачувају културне различитости, те да је смотра фолклора добра прилика и да се научи о култури других народа и њиховој традицији.

Потпредсједник Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Херцеговина" Жарко Вујадиновић изразио је наду да ће традицију, коју су започеле ове генерације фолклораша из Петровог Поља, наставити и њихова дјеца.

Организатор 13. Сабора фолклора и 4. Међународног фестивала фолклора су КУД "Херцеговина" из Петровог Поља, Туристичка организација града Требиња и организација "Блуе Диамонд Евентс" из Београда.

Извор: СРНА