latinica  ћирилица
29/04/2017 |  19:02 ⇒ 30/04/2017 | 08:58 | Аутор: РТРС

ХДЗ не одустаје од Изборног закона, споран избор хрватског члана Предсједништва (ВИДЕО)

Измјене Изборног закона, или ће бити доведени у питање избори 2018.године - поручују из ХДЗ-а, дан након што су у хитну парламентрану процедуру упутили измјене.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Оно што је сигурно, измјена начина избора српског члана Предсједништав БиХ неће бити, али би о избору хрватског и бошњачког требало да буде расправљано у парламенту БиХ , 4. маја.

Хрвати траже измјене у избору делегата у Дому народа Федерације, и поступање по одлуци Уставног суда БиХ о изборима у Мостару.

Предложене измјенене не утичу на избор српског члана Предсједништва, а питање начина избора у Федерацији ствар је договора у том ентитету.

"Република Српска има свог представника кога бира непосредно и ту постоји консензус свих и то се неће мијењати", напомиње предсједник Српске Милорад Додик.

Клуб хрватских делегата у Дому народа за избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва тражи да у Федерацији, као једној изборној јединици, буду формирана три ад хок изборна подручја, чиме би сваки од народа имао право на избор свог члана Предсједништва.

"Желимо да регулишемо да доминантно бошњачким гласовима, ево да не шпекулшемо чијим, добије се могућност да се понови избор хрватског члана Предсједништва то значи да са 90% бошњачких гласова за једног кандидата, када би сви Хрвати гласали за неког, ипак могао би бити изабран неко други", изјавио је лидер ХДЗ-а и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Из СДА нема званичног става. Приједлог, кажу, још нису проучили, али противе се свакој подјели у БиХ. То, извјесно је, доводи у питање и подршку. У ХДЗ-у истрајни.

"Предложили смо нешто што је у овом тренутку неопходно да не бисмо дошли у ситуацију да избори 2018. године дођу у питање, с обзиром на то да имамо обавезу да имплементирамо одлуку Уставног суда за град Мостар, али и недавну одлуку за избор делегата", изјавила је данас и Борјана Кришто замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ.

Епилог би могао бити познат већ наредне седмице.