latinica  ћирилица
28/04/2017 |  07:54 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Лидери странака бојкотовали састанак, Иванов инсистира на разговору (ВИДЕО)

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов остаје при ставу да је неопходно одржати састанак лидера парламентарних странака, саопштио је кабинет предсједника Македоније вечерас.
Ђорђе Иванов (фото: Tanjug/Zoran Žestić) -
Ђорђе Иванов (фото: Tanjug/Zoran Žestić)

Присталице покрета „За заједничку Македонију” одржале су вечерас миран протест испред канцеларије ЕУ у Скопљу. На потесту се окупило неколико стотина људи.

У међувремену Зоран Заев поручио предсjеднику Македоније да му даје рок од 10 дана да му врати мандат.

Вечерас је почело уклањање шатора који су постављени на травњаку испред Собрања.

Припадници полиције који нису извршили свој задатак у складу са законом биће идентификовани и санкционисани на основу видео материјала синоћњег насиља у Собрању, саопштио је МУП Македоније.

Раније данас Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев рекао је да је добио подршку међународне заједнице и амбасадора у Македонији.

"Волим ову земљу, а на изборима су се грађани одлучили за промјене. Цијела међународна заједница, Америка, ЕУ и НАТО гледају на нас као на мотор, и ми ћемо то испоштовати", рекао је Заев на конференцији на новинаре у Скопљу.

Он је окарактерисао напад на њега у Собрању као покушај убиства, наводећи да ће нападачи бити пронађени и да ће одговарати.

"Ово јуче је био покушај убиства са смишљеним планом. Све је могло да се види - од покрета маскираних лица до тога како су пуштени да уђу у зграду Собрања и како су усмјеравани", рекао је Заев на конференцији за новинаре.

Заев је најавио брзо формирање нове реформске владе Македоније.

Он каже да састанак политичких лидера, који је за данас заказао македонски предсједник Ђорђе Иванов, не може да буде одржан у условима када је већи број политичара повријеђен.

Немири у згради Собрања почели су нешто послије 18.00 часова, након што је некадашњи командант Ослободилачке националне армије Талат Џафери, гласовима СДСМ-а и албанских партија, изабран за предсједника парламента.

Из МУП-а је саопштено да су грађани, који су протестовали у организацији покрета "За заједничку Македонију", у 18.50 часова насилно ушли у зграду Собрања, те да је приликом нарушавања јавног реда и мира повријеђено око 100 лица, међу којима 22 полицајца и посланици Зоран Заев, Дамјан Манчевски и Зијадин Села.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да насиље не може да буде рјешење за кризу у Македонији.

"Желим пријатељској и братској Македонији да што скорије постигне мир и стабилност", рекао је Ердоган у Истанбулу, који је јучерашње догађаје у Собрању оцијенио алармантним.

Ердоган је нагласио да Анкара очекује формирање нове владе уз поштовање демократских пронципа.

"Македонија има кључну улогу у успостављању трајног мира на Балкану", оцијенио је турски предсједник. 

Министар унутрашњих послова Македоније Агим Нухију најавио је да ће се из моралних разлога повући с те функције.

На конференцији за новинаре он је изразио жаљење због нереда у Собрању и истакао да поједине структуре у министарству нису обавиле свој дио посла.

Нухију је рекао да ће одобрење да поднесе оставку затражити од лидера своје партије - ДУИ Алија Ахметија и да ће обезбиједити услове за миран трансфер власти

На сајту македонског предсједника нема никаквих информација о лидерском састанку.

Учешће је до сада потврдио само лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски.

Лидери СДСМ и нове парламентарне већине у Собрању Македоније немају намеру да присуствују лидерском састанку који је Иванов сазвао за данас, објавио је портал Плус инфо.

Тај сајт који је раније јавно подржао дјеловање парламентарне већине наводи да је информација незванична, али да до сада ниједна политичка партија из парламентарне већине није ни потврдила, ни негирала да ће присуствовати састанку.

Скоро је извјесно да се Зоран Заев неће појавити на лидерском састанку који је сазвао предсједник Ђорђе Иванов, јавила је агенција Макфакс, позивајући се на партијске изворе.

Како је преноси агенција Макфакс, руководство СДСМ је најавило састанак на којем ће одлучити који ће бити њихови сљедећи кораци.

Лидер албанске странке ДУИ Али Ахмети изјавио је данас да се неће одазвати позиву предсjедника Македоније Ђорђа Иванова на састанак страначких лидера јер је Иванов, како је навео, "дiо проблема, а не рjешења".

Из кабинета Иванова још није саопштено када ће се најављени састанак одржати.

Нови председник македонског Собрања Талат Џафери оценио је да ће "бити посљедица" због онога што се током протекле ноћи дешавало у Скопљу.

"Ово је тешка ситуација и догађаји од синоћ ће сигурно имати своје реперуксије. Ипак, верујем да ће сада све лећи на своје место. Албански посланици су добро, ми смо одмах евакуисани и нисмо у опасности", рекао је Џафери за "Зери".

Како преноси приштинска "Коха", Џафери је рекао и да су "пучисти они који су дуго узурпирали институције".

Да ће све "лећи на своје" сматра и бивши шведски премијер и дипломата Карл Билт, али под условом да Европска унија реагује и ступи у контакт са Џаферијем.

"ЕУ би требало да буде брза и одлучна у признавању и успостављању контакта са новим председавајућим македонске скупштине Џаферијем", навео је копредседавајући Европског савета за међународне односе.

Њемачко министарство спољних послова пренијело је данас македонском амбасадору у Берлину честитке због избора Талата Џаферија за предсједника Собрања, а одговорне у Скопљу позвало на брзо формирање владе у складу са резултатима избора.

"Талат Џафери је уставно изабрани предсједник парламента. Овај резултат - заједно са исходом парламентарних избора - морају да поштују његови противници. Очекујемо да власти да одрже закон и поредак у земљи", наводи се у саопштењу министарства.

Директор Канцеларије ОЕБС за демократске инситуције и људска права  Мајкл Георг Линк осудио је данас напад на македонске посланике у Скопљу и позвао на предузимање хитних корака како би се ситуација ријешила мирно.

"Апелујем на хитно одржавање политичког дијалога у парламенту како би се осигурало да се пронађу ненасилна рјешења по хитном поступку", рекао је Линк.

Ситуација у центру Скопља је нормализована, саопштио је јутрос македонски МУП. Полиција је евакуисала све посланике, а затим се сукобила са демонстрантима, који су поставили шаторе испред Собрања и ту дочекали јутро.

Лидер најутицајније ВМРО ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски вратио се у Скопље из посјете Бечу, а након повратка је саопштио да осуђује начин на који су СДСМ и друге странке, које подржавају покушај незаконитог избора предсједника парламента.

Нагласио је да је то очито кршење свих демократских и правних процедура до крајњих граница и да се тиме свјесно доприноси повећању тензија и поларизацији македонског друштва.

Према процјенама скопских медија, испред Собрања се ноћас налазило више од 50.000 људи, а њима се придружују грађани из више македонских градова.

Ситуација се смирује, јер је највећа опасност од ескалације сукоба избјегнута евакуацијом посланика СДСМ-а, ДУИ-ја и Алијансе за Албанце којима је, како се наводи, пријетио линч од народа револтираног избором Џаферија за новог предсједника Парламента, јавља македонски Дневник.

- Свако треба да буде одговоран за своје поступке и свјестан посљедица које ће произаћи из њих. Ни други споља неће нам ријешити проблеме ако их сами не ријешимо у сагласности са државним интересима Македоније - поручио је Иванов синоћ у обраћању.

Иванов је напоменуо да су лидери добили подршку грађана и да су најодговорнији за налажење рјешења у складу са Уставом, законима и Пословником Собрања који су јуче били прекршени.

Полиција је шок-бомбама незадовољне грађане успјела да одбије од зграде Парламента, а сузавцем у самом Собрању одбила је народ који је ушао у зграду и опколио опозиционе посланике.

Сукоб је избио због покушаја коалиције СДСМ-а, ДУИ-ја и Алијансе за Албанце да самовољно изаберу предсједника Парламента, иако је ВМРО-ДПМНЕ упозоравао да ће доћи до револта грађана, конфликата и да ће се ситуација отргнути контроли. Како наводи Дневник, управо се то и десило, а синоћњи сукоб био је веома жесток.

- Очигледно је да послије овога Македонија улази у зону неизвјесности, а остаје да се види шта ће се данас догодити. Иванов је позвао лидере политичких партија на састанак како би се нашло рационално рјешење, уз поштовање уставних и законских норми. Међутим, питање је колико њих ће се том позиву одазвати - преноси Спутњик.

 Долазак или недолазак лидера политичких партија на састанак са Ивановим, биће први индикатор да ли ће ситуација даље ескалирати или ће ићи ка смиривању.

- У међувремену је и америчка амбасада поздравила избор Џаферија за предсједника парламента, што значи да ће и тај елемент утицати на све оно што ће се данас дешавати у Скопљу и широм Македоније - закључује Дневник.

Повријеђено више од стотину људи

Више од 100 људи је повређено у сукобима у Скопљу пошто су присталице покрета За заједничку Македонију упале у Собрање. Нереди су почели након што је гласовима социјалдемократа и албанских партија Талат Џафери изабран за предсједника Собрања.

Међу повријеђенима и лидер СДСМ-а Зоран Заев, док је тешке повреде задобио посланик Зијадин Села.

Ситуација је нормализована, а према сопштењу македонске полиције, повређене су укупно 102 особе, укључујући 22 полицајца и тројицу посланика.

Грађани Македоније, који мјесецима протестују против могућности да СДСМ Зорана Заева са албанским партијама формира нову владу, синоћ су у шаторима ноћили испред зграде Собрања.

Према процјенама скопских медија, испред Собрања се налази више од 50.000 људи, а њима се придружују грађани из више македонских градова.

Извор: РТРС/Агенције