latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:58 | Аутор: РТРС

Луначек: Србија да повуче застарјеле налоге за хапшење

Потпредсједник Европског парламента и извјестилац за Косово Улрике Луначек поздравила је одлуку о пуштању на слободу бившег лидера терористичке ОВК Рамуша Харадинаја и позвала ЕУ да утиче на то да Србија повуче "застарјеле налоге за хапшења", као услов за наставак бриселског дијалога.
Улрике Луначек          (Quelle: ulrikelunacek.eu) -
Улрике Луначек (Quelle: ulrikelunacek.eu)

Луначекова је у саопштењу навела да је потпуно неприхватљиво постојање застарјелог међународног налога за хапшење који је 2004. године издала Србија која тренутно, под покровитељством ЕУ, води дијалог са Косовом.

Она је позвала високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини и свих 28 држава чланица ЕУ, посебно 23 државе које су признале самопроглашено Косово, да јасно поруче Србији да би застарјели налози за хапшења требало да буду повучени.

"Ово је важан услов за наставак дијалога Београда и Приштине који се одвија под покровитељством ЕУ и у складу са принципима добросусједских односа", навела је Луначекова.

У саопштењу Луначекове подсјећа се да је Харадинају било суђено 2008. и 2012. године пред Хашким трибуналом и да је ослобођен оптужби за ратне злочине.

Француски суд у Колмару донио је данас одлуку да не изручи бившег лидера терористичке ОВК Рамуша Харадинаја Србији.

Харадинај, некадашњи вођа терористичке ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потјерници коју је за њим расписала Србија.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и доказима који су прослијеђени суду у Колмару.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио ратни злочин над цивилима на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, а ријеч је, како је Београд саопштио, о дјелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Извор: Срна