latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:29 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Српска се припрема за успостављање специјалних економских зона (ВИДЕО)

Република Српска припрема се за успостављање специјалних економских зона.
Специјалне економске зоне - Фото: РТРС
Специјалне економске зонеФото: РТРС

То је шанса за нове инвестиције и запошљавања. Оно што ће омогућити јесте посебан режим дјелимичног или поптпуног ослобађања од царина и такси.

За то је, наравно, потребна инфратсруктура, и подршка институција. Лидер у тој области је Кина, о чијем моделу у Српској увелико размишљају.

Из ове земље и данас је стигла најава о могућој изградњи специјалне економске зоне са Српском.

Српска одлучује између три модела. Најбржи и најјефтинији подразумијева претварање постојеће пословне у специјалну економску зону. Други модел је зона у пуном формату, а за трећи, најскупљи, узор је Кина.

- То је велика економска зона, велико земљиште 5-25 км квадратних. Велика улагању у инфраструктуру и велики је број корисника, каже Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу и члан Савјета за успостављање СЕЗ-а.

У Кини постоји око 3.000 специјалних економских зона. Њихов удио у БДП-у је 13 одсто. На десетине оваквих зона Кина има и у другим земљама.

Јитонг Ванг, Цхина International Engineering Consulting Corporation, истиче  да је Кина спремна да сарађује са спољним свијетом по питању специјалних економских зона. Мисли такође да ће Кина и РС имати могућн да изграде тако нешто – СЕЗ.

Кинеске компаније већ су присутне у Српској. У Србији су међу главним инвеститорима у специјалним економским зонама, којих је у тој земљи 14. Привукле су инвестиције вриједне 16,5 милијарди евра.

- Када посматрате инвеститоре, то је супер-лига. Дошли смо до фазе у којој се показује да све то има смисла, да је то била алтернатива за затварање предузећа у транзцији, наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине Србије.

И Азербејџан биљежи добре резултате. У томе им, значајно помаже добра инфраструктура и могућност повлашћеног царинског режима.

Руслан Рустамли, из Министарства економије Азербејџана, каже да тај царински режим подразумијева да нема пореза и ПДВ-а од увоза и да царина неће бити примијењена на робу која се увози у зону.

Идеја о успостављању специјалних економских зона у Српској, настала је током посјете предсједника Српске Кини у новембру прошле године.

Тада су договорени први кораци, да би након мјесец дана, Влада формирала Савјет за њихово успостављање.