latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:05 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Савановић: Обиљежавање "Добровољачке" само у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић потврдио је данас да страдање припадника Југославенске народне армије, у некадашњој сарајевској Добровољачкој улици, 3. маја 1992. године, ове године неће обиљежавати на мјесту страдања.
Министар Савановић - прес - Фото: РТРС
Министар Савановић - пресФото: РТРС

Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио је да се годишњица страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици обиљежи 3. маја вјерским обредом и полагањем вијенаца у Источном Сарајаву, односно Миљевићима, гдје је предвиђено и обраћање званичника.

У бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, протеклих година, са цвијећем и вијенцима, окупљали су се чланови породица страдалих и делегација из Републике Српске да би обиљежавали годишњицу страдања војника ЈНА.

Савановић је на прес-конференцији у Бањој Луци рекао да је разлог због којег ове године не иду у Сарајево то што безбједносна ситуација није адекватна, подсјетивши да су ранијих година тај скуп осигуравале велике снаге полиције.

Да би, каже, избјегли такве ситуације и могуће провокације, донијели су ту привремену одлуку о обиљежавању само у Миљевићима.

"Кантоналне власти нису нам дозолиле да поставимо спомен-обиљежје с именима страдалих и по хришћанским обичајима не можемо адекватно вршити православни вјерски обред на том мјесту у Добровољачкој. Све док нам то не дозволе, нећемо ићи у Сарајево", рекао је Савановић.

Он је подсјетио да су, упркос договору руководства тадашње БиХ и команде Друге војне области о мирном повлачењу припадника ЈНА и команде те области из Сарајева 2. и 3. маја 1992. године, у нападу припадника паравојних формација "Зелених беретки", "Патриотске лиге" и јединица МУП-а и Територијалне одбране БиХ убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а око 270 заробљено и мучено у логорима у Сарајеву.

Казнити злочине да не би били поновљени

Савановић је изјавио да ни након 22 године нико од хрватских војних и политичких званичника још није одговарао за злочине почињене над Србима у операцији "Бљесак" 1995. године у Западној Славонији.

"Нажалост, још нико није одговарао за ове злочине, иако је велики број кривичних пријава поднесен Тужилаштву Хрватске и БиХ. Ако злочин не буде кажњен и то се не манифестује јавно, онда је тај злочин прикривен и постоји реална опасност да се поново појави", рекао је Савановић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да су 1. маја 1995. године хрватске регуларне снаге под кодним називом "Бљесак" напале српску област Западну Славонију и српско становништво у тадашњој Републици Српској Крајини, упркос заштити УН.

"Тог дана 16.000 регуларних припадника хрватских оружаних снага напало је око 15.000 српских становника који су тада живјели у Западној Славонији са око 4.000 војника Српске војске Крајине", истакао је Савановић.

Он је навео да се на евиденцији Документационо-информационог центра "Веритас" налазе имена 283 погинула и нестала Србина у овој акцији, укључујући 114 цивила, а међу жртвама је било 55 жена, 11 лица до 18 и 73 особе старије од 60 година, док је 1.450 припадника Српске војске Крајине било заробљено и на разне начине малтретирано, понижавано и процесуирано по хрватским затворима.

Савановић је рекао да је од ове године Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежавање страдања Срба у Западној Славонији 1995. године уврстио у календар догађаја од републичког значаја, те најавио да ће у Градишци у понедјељак, 1. маја, бити обиљежено сјећање на ово страдање.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да обиљежавање сјећања на страдање Срба у Западној Славонији почиње у понедјељак, 1. маја, у 10.30 часова служењем помена у Цркви Пресвете Богородице за погинуле Србе.

Дуњић је рекао да је у 10.45 часова предвиђено полагање вијенаца на спомен-плочу погинулим Србима Западне Славоније, у 11.00 часова обраћање званичника, а у 11.30 часова спуштање вијенаца у ријеку Саву.

Он је навео да у сриједу, 3. маја, у 11.00 часова у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима парастосом за погинуле припаднике ЈНА почиње обиљежавање сјећања на ово страдање.

Дуњић је додао да је у 11.30 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен-крсту у Војничком гробљу, док је у 11.45 часова предвиђено обраћање званичника.

Извор: СРНА