latinica  ћирилица
27/04/2017 |  11:57 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Митал о "Љубији": Доношење одлуке само по цијени била би озбиљна грешка

"Арселор Митал" саопштио је данас да би доношење одлуке о продаји државног капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" само на основу крајње цијене представљало озбиљну грешку.
РЖР Љубија - Фото: РТРС
РЖР ЉубијаФото: РТРС

У заједничком саопштењу компаније и директора приједорског и зеничког огранка Младена Јелаче и Биџуа Наира поздрављена је јавна расправа у вези са предложеном продајом дионица РЖР-ам најављена за 4. мај.

"Народна скупштина је суочена са избором између највеће свјетске компаније у овој области, са дугом и доказаном 12-годишњом историјом успјешних инвестиција и развојем Приједора, и на другој страни са непознатом компанијом без доказаног искуства у рударству и без транспарентних пословних информација", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је жељезна руда из Приједора релативно ниског квалитета и може се користити само у жељезарама које су посебно конструисане за њу, као што је у Зеници, те да високи трошкови транспорта значе да не постоји друго, комерцијално одрживо тржиште за приједорску руду.

Зеничка жељезара би могла да пређе на производњу без жељезне руде, коришћењем електролучне пећи, али би таква промјена довела до укидања великог броја радних мјеста и у Приједору и у Зеници, истиче се у саопштењу.

Од 30 до 40 одсто буџета "Жељезница Републике Српске" долази од "Митала", а око 10.000 индиректних радних мјеста у локалном ланцу снабдијевања зависи од пословања ове компаније у Приједору и Зеници, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА