latinica  ћирилица
27/04/2017 |  08:29 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Апелациони суд данас одлучује о Харадинају

Апелациони суд у Колмару данас би требало да одлучи да ли ће прихватити захтјев Србије за изручење некадашњег вође терористичке тзв. ОВК Рамуша Харадинаја, којег српско правосуђе терети за ратне злочине против цивилног становништва на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.
Рамуш Харадинај у судници у Колмару - Фото: AFP
Рамуш Харадинај у судници у КолмаруФото: AFP

Одлука о изручењу требало би да буде донесена данас, након што је то раније одгађано три пута, посљедњи пут 6. априла.

У случају да буде дата сагласност за изручење Харадинаја Србији, он може да уложи жалбу на ту одлуку Врховном касационом суду Француске, док коначну одлуку о изручењу доноси француска Влада.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дјела ратних злочина против цивилног становништва на Косову и Метохији току 1998. и 1999. године, а ријеч је о дјелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинај је недавно добио и држављанство Албаније, али то, према оцјени правних стручњака, не може да утиче на одлуку француског суда о изручењу.

Сам Харадинај је прије двије вечери поручио да је захтјев Србије за његово изручење директан позив на рат.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потјерници коју је за њим расписала Србија.

Истрага против Харадинаја у Србији покренута је 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и доказима, који су прослијеђени суду у Колмару.

У Хашком трибуналу, Харадинају је суђено за ратне злочине на Косову и Метохији, али је 2012. године правоснажно ослобођен свих оптужби.

Извор: СРНА