latinica  ћирилица
26/04/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

Свједочења о страдању Срба у Залазју

Свједок Тужилаштва БиХ Стака Цвјетиновић изјавила је данас у Суду БиХ да је из прича других људи сазнала да се 12. јула 1992. године догодио напад на сребреничко село Залазје, када су неке особе убијене, а њих 10 до 12, међу којима и њен муж Иван, одведено у Сребреницу.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Цвјетиновићева је на суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за убиства цивила српске националности, почињена у јуну и јулу 1992. године на подручју општина Сребреница и Братунац, посвједочила да јој је више особа причало о дешавањима у Залазју, међу којима и Милан Јеремић.

- Милан ми је испричао да се догодио напад. За Ивана је рекао да је био рањен. Вељко је рекао да је био на тавану и слушао све што се догађало, да је Насер Орић викао "Хватајте их живе" - навела је Цвјетиновићева и додала да су сви са којима је причала рекли исто.

Она каже да има сазнања да је њен супруг виђен у Секретаријату унутрашњих послова у Сребреници, а да јој је комшиница, која је у међувремену преминула, причала како су заробљене више пута крваве камионом возили кроз Сребреницу и да су их посљедњи дан одвезли према Залазју.

Цвјетиновићева је истакла да вјерује да јој је комшиница рекла истину, те да је посмртне остатке мужа пронашла прије три или четири године "на неком смећу" према Залазју, преноси Бирн.

Одбрана је навела да свједок у изјави од октобра 2005. године није спомињао комшиницу, на шта је Цвјетиновићева рекла да није смјела да је спомиње јер се "плашила због комшинице и њене дјеце".

Свједок Јелена Вујадиновић испричала је да је 12. јула 1992. године њен супруг Васо с другим особама заробљен у Залазју и да су одведени у Сребреницу. Сазнања о томе, како је нагласила, има од преживјелих који су се крили на тавану.

Вујадиновићева каже да је, када су комшије почеле да се враћају, сазнала да су особе из Залазја доведене у Сребреницу и да су једно вријеме биле у СУП-у, те у Општини у притвору. Одбрани је рекла да је чула како су те особе биле живе, можда, три-четири дана.

Она је нагласила да посмртне остатке супруга никада није пронашла.

За убиства цивила српске националности почињена у јуну и јулу 1992. године на подручју општина Сребреница и Братунац осумњичени су Изет Арифовић, Суад Смајловић и Амир Салиховић, бивши припадници оружаних снага Сребренице које су дјеловале у саставу такозване Армије БиХ.

Суђење ће бити настављено 10. маја.

Извор: СРНА