latinica  ћирилица
24/04/2017 |  18:24 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

У Парламенту Српске сутра о продаји РЖР Љубија израелској компанији (ВИДЕО)

Уочи сједнице Народне скупштине, Републике Српске на којој ће бити разматрана Одлука о продаји 64,99 одсто акција РЖР Љубија компанији Израел инвестмент група за 92 милиона КМ, није познато да ли ће она добити подршку посланика.
РЖР "Љубија" - Фото: РТРС
РЖР "Љубија"Фото: РТРС

Ако подршка изостане, ресорни министар најављује да Влада нема намјеру да повуче одлуку. Евгениј Зотов, директор потенцијалног купца Израели инвестмент групе Балкан, од посланика очекује да "ураде свој посао" и објективно процијене све чињенице у вези са понудом те компаније.

Дан прије сједнице, све је јасно, а ништа није јасно. Осим намјере инвеститора да, постане ли нови власник, озбиљно приступи развоју рудника Љубија. Данима се у медијима спекулише о томе да је Љубија највећи тест за двије коалиције - владајућу и Домовину.

Ресорни министар и предсједник СП-а Петар Ђокић нема информацију о наводим преговорима за подршку посланика Домовине, који би надокнадили изостанак ДНС-ових гласова. Тиме се, каже, и не бави, већ послом министра. Додаје, цијели поступак је отворено вођен и спреман је да одговори на све дилеме.

- Они који неће да гласају, по мени ће направити грешку. Они који гласају, њима ћемо бити захвални. У сваком случају, Влада овај поступак води и нећемо повлачити одлуку као што то неко од нас очекује, ако евентуално не буде сагласности - каже Ђокић.

Да ли ће коалиција Домовина у скупштини говорити једним гласом биће познато сутра, након састанка Клуба посланика. СДА чека и став Предсједништва странке. За глас Недима Чивића, како каже, са њим нико није преговарао.

- Видјећемо који ће став посланика Домовине бити. Коалициују Домовина не чини само СДА, него и СББ и посланици хрватских странака. Разговараћемо отворено о том питању, видјећемо шта је став шефова ових странака - каже Чивић.

Изјава ресорног министра да Рудник Љубија није питање коалиције или скупштине, већ развоја Српске и индустрије жељезне руде има подршку директора Израел инвестмент групе Балкан Евгениј Зотов. Зотов каже да политичари који отворено говоре да желе да искористе случај Љубија за своје политичке циљеве, не мисле на економију и индустрију у Љубији и Приједору, већ само на своје интересе.

- Што се тиче народних посланика ми очекујемо да људи који су изабрани од народа мисле на итересе Републике Српске. Ова понуда није само куповина капитала, она ће направити промјену у индустрији жељезне руде Републике Српске - каже Зотов.

Још раније ДНС је најавио да одлуку о продају љубијског руника неће подржати. Јасно су то рекли лидеру СНСД-а, Милораду Додику. Опречни ставови неће угрозити опстанак владајуће коалиције, рекао је тада лидер ДНС-а, Марко Павић.