latinica  ћирилица
24/04/2017 |  18:20 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Пчелари из Пољске у посјети Херцеговини (ВИДЕО)

Стотину пчелара из пољске регије Шлезија боравила је у посјети Херцеговини. У оквиру посјете за пчеларе из Пољске организован је пријем у градској управи у Требињу, а гости су посебно интересовање показали за рад Пчеларског центра Удружења "Жалфија" у Петровом пољу.
Пчелари из Пољске у Херцеговини - Фото: РТРС
Пчелари из Пољске у ХерцеговиниФото: РТРС

Много је тога што повезује оне који се из хобија или професионално баве пчеларством, па било то на сјеверу или југу Европе- показала је ова посјета.

Ипак , иако је основна дјелатност иста, значајне су и разлике, прије свега у природним условима за бављење пчеларством, али и начину рада- кажу гости из Пољске.

- Ми имамо кратак период вегетације, хладније је него овдје, а и технологија коју користимо је другачија - каже Вјецслав Блондин, члан Удружења пчелара Шлезије.

Домаћини су објаснили како се пчелари у Херцеговини и зашто је овдашњи мед изузетног квалитета. Док се на примјер у Пољској прикупља мед углавном са култивисаних и третираних површина, у Херцеговини огроман проценат меда долази из недирнуте природе.

Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара источне Херцеговине каже да је основна разлика у томе, па је и квалитет неупоредив.

Посјета из Пољске организована је захваљујући доброј сарадњи са туристичким радницима из Херцеговине.