latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:48 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Помен борцима страдалим бранећи Коридор живота у Брчком (ВИДЕО)

У брчанском насељу Грчица служен је помен за 79 погинулих бораца у Одбрамбено отаџбинском рату, припадника Трећег пјешадијског батаљона, Прве посавске бригаде, Источно-босанског корпуса Војске Репблике Српске. Живот су положили бранећи Коридор живота у Брчком.
Брчког - парастос - Фото: РТРС
Брчког - парастосФото: РТРС

Бори Јовичићу, бившем припаднику ВРС, бранећи Коридор живота Српске у Брчком 1992. године, погинуо је отац Игњатија.

- Вријеме пролази, али када дођемо овдје вријеме једноставно стане. Гледајући слике ових палих бораца, филм почне да се враћа, а сјећања на њих не могу и не смију да изблиједе - каже Јовичић.

За погинуле борце у порти цркве Свете Петке подигнута је спомен капела. Сјећање на ратне дане је, наводе брчански ветерани, једино на шта још имају право.

Замјеник команданта Трећег батаљона Прве посавске бригаде Цвјетко Симић поручује да су демобилисани борци и чланови породица погинулих припадника ВРС ускраћени за многа права, те да је крајње вријеме за доношење закона о правима борачке популације.

- Ми демобилисани борци српске националности у Брчком, не можемо ни говорити о својим правима у Брчко дистиркту, с обзиром да их немамо. Ми немамо Зкон о правим бораца, а немамо ни одјељење за борачко инвалидску заштиту - каже предсједник Борачке организације у Брчко дистрикту Живан Илић.

Кроз Трећи пјешадијски батаљон, Прве посавске Бригаде, прошло је 700 бораца.