latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:37 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Електрокрајина прославља 70 година постојања (ВИДЕО)

Електрокрајина прославља 70 година постојања. Електричном енергијом снабдијевају 18 општина и два града. Тренутно се у Српској гради 14 мањих хидро-електрана.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Енергетика је најважнији стуб развоја Републике Српске, не само у досадашњих 70 година, него и у годинама које долазе - порука је са Академије.

Производња електричне енергије, гаса и паре прошле године имала је раст од 23,5 одсто у односу на 2015. годину, док је и ове године забиљежена стопа раста.

Генерални директор Електрокрајине Сека Кузмановић рекла је да ће наредни период обиљежити либерализација домаћег тржишта електричном енергијом.

- Упркос тим изазовима, Електрокрајина је одлучна у намјери да задржи водећу улогу у дистрибуцији и снабдијевању електричном енергијом на тржишту Републику Српске - истакла је Кузмановићева.

Електрокрајина снабдијева електричном енергијом око 48 одсто потрошача у Српској. Стратегија развоја енергетике до 2030. године предвиђа инвестирање 11,5 милијарди КМ, од којих је до сада реализовано око три.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Електрокрајина тренутно реализује велики пројекат у вриједности од 15 милиона евра, чиме ће значајно бити реконструисана постојећа електромрежа у дистрибутивном сегменту.

У Електрокрајини ради 1800 људи. Прије свечане академије у Културном центру Бански двор отворена је изложба архивских докумената и експоната из историјата "Електрокрајине", те живота и дјела Николе Тесле.