latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Сплит- Kривична пријава против редитеља Фрљића

Ветерани Сплита и те жупаније поднијели су кривичну пријаву против Оливера Фрљића, редитеља представе "Наше насиље и ваше насиље" и Горана Головка, директора фестивалског савјета "Марулићеви дани", на чијем програму је та представа.
Оливер Фрљић - Фото: nezavisne novine
Оливер ФрљићФото: nezavisne novine

Кривичне пријаве су поднијете МУПу-у и Општинском јавном тужилаштву, а ветерани очекују брзу и, како кажу, благовремену реакцију с обзиром на деликатну ситуацију.

Предсједник тамошње подружнице Хрватског друштва логораша Иван Турудић је рекао да је Фрљићева представа дегутантна и да на највулгарнији начин вријеђа вјерске и националне осјећаје народа који се 95 одсто изјаснио као хришћански.

Турудић је оцијенио да "такве ствари могу изазвати несагледиве посљедице и у облику неког терористичког чина."

"Питамо се је ли Фрљић припремањем ове представе имао за циљ да подстакне неки нови вјерски рат или му је циљ да уништи туристичку сезону као најпрофитнију грану хрватске привреде провоцирајући представом могући терористички чин пред сам почетак сезоне јер ова представа вријеђа вјерска осећаја муслиманског народа," рекао је Турудић.

Успротивио се, како је рекао, вријеђању "народа друге вјероисповести кад знамо да су муслимани поднијели с нама жртву у Домовинском рату и велики број их је дао живот за слободу". Подсјетио је да је Фрљић својом представом "дигао на ноге" и цјелокупну јавност у Пољској гдје је реаговао и пољски министар Глински, обећавши да неће финансирати фестивал "Малта" у Познању, ако на њему буде и Фрљић.

Рекао је и да је у БиХ због Фрљићеве представе реаговао врхбосански надбискуп Винко Пуљић који је послао писмо Тужилаштву БиХ, градоначелнику Сарајева, кантоналном премијеру, апостолској нунцијатури у БиХ, а против уврштавања те представе на репертоар "Марулићевих дана" реаговала јр и Сплитско-макарска надбискупија.

Извор: Хина