latinica  ћирилица
24/04/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Милошевић: Очекује се да зворнички основни суд деблокира рачун "Алумине"

Правни заступник компаније "Алумина" Владимир Милошевић очекује да ће Основни суд у Зворнику, након пресуде Окружног привредног суда у Бијељини, без одгађања укинути до сада предузете радња, односно обуставити извршни поступак и деблокирати рачун "Алумине".
Алумина, Зворник - Фото: СРНА
Алумина, ЗворникФото: СРНА

"Значај пресуде Окружног привредног суда Бијељина је велики и као такав имаће ефекте и у поступку који у овом тренутку води привредно друштво `Павгорд` из Фоче против `Алумине` по основу којег је блокиран рачун зворничке фирме", рекао је Милошевић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је пресудом Окружног привредног суда потврђена чињеница да потраживања од 155 милиона КМ не постоје и додао да је то доказ више тврдњама "Алумине" да су то била незаконита потраживања која су настала од 2003. до 2011. године, те да је тај новац завршио у Литванији.

"Имовина `Бирча`, `Алумине` и осталих повезаних лица заложена је на незаконит начин, а потраживање крајем 2014. године на незаконит начин прешло је на привредно друштво `Павгорд`, које је блокирало `Алумину`", рекао је Милошевић.

Према његовим ријечима, потраживање је незаконито, залоге, које су средство обезбјеђења овог потраживања, такође су незаконите и ништавне, као и трансфер потраживања са Укио банком на фочански "Павгорд".

Подсјећајући да се о овим стварима воде парнични поступци за утврђивање ништавности, Милошевић је рекао да блокада рачуна "Алумине" и даље стоји на незаконит начин, будући да Основни суд у Зворнику апсолутно не уважава привремену мјеру коју је донио Окружни привредни суд у Бањалуци, па је већ 12 дана рачун "Алумине" незаконито у блокади.

"Тешко је објашњива чињеница да имамо окружне привредне судове у Републици Српској који се суштински баве привредним споровима и који доносе одлуке у корист `Бирча`, `Алумине` у погледу овог потраживања, а да имамо Основни суд у Зворнику који поступа на такав начин и притом игнорише захтјеве `Алумине`, поднеске и ургенције у погледу деблокаде рачуна", рекао је Милошевић.

Он је нагласио да је "Алумина" поднијела данас захтјев за изузеће судије Основног суда Јелене Тодоровић у овом поступку из низа разлога који су образложени у захтјеву и додао да је о томе "Алумина" обавијестила Основни суд.

Милошевић је рекао да је поднесена и кривична пријава против именованог судије о чему су обавијештени окружни судови из Бањалуке и Бијељине, Високи судски и тужилашки савјет, те Канцеларија дисциплинског тужиоца.

Извор: СРНА