latinica  ћирилица
24/04/2017 |  08:00 ⇒ 25/04/2017 | 08:48 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи одблокирали пут- договорен састанак (ВИДЕО/ФОТО)

Дрвопрерађивачи Сарајевско-романијске регије, послије вишечасовног прекида одблокирали су магистрални пут Сарајево-Вишеград и Сарајево-Зворник.
Соколац - дрвопрерађивачи - блокада - Фото: РТРС
Соколац - дрвопрерађивачи - блокадаФото: РТРС

Међутим проблеми који су их по трећи пут извели на улицу и даље остају. О њиховим захтјевима да се заустави продаја, одвоз и прерада трупаца у друге крајеве Српске, дрвопрерађивачи ће у сриједу разговарати са ресорним министром Стевом Мирјанићем и директором Шума Српске Ристом Марићем.

Након седмочасовне блокаде саобраћај је поново нормализован на раскршћу на Подроманији. Дрвопрерађивачи су уважили обећања да ће се о њиховим проблемима и захтјевима разговарати у сриједу ујутру, на састанку у Дирекцији Шума Српске на Сокоцу.

Уклањању камиона и тешких машина са магистрале претходили су тешки разговори између дрвопрерађивача с једне и директора Шума Српске и ресорног министра с друге стране. Дрвопрерађивачи су, кажу, добили усмено обећање од Ристе Марића да ће поднијети оставку на мјесто генералног директора Шума Српске уколико не буде састанка у сриједу.

- Добили смо увјеравања од министра Мирјанића да ће у сриједу у 10.00 бити одржан састанак којем ће присуствовати и директор Шума, те смо одлучили да одблокирамо путеве. Ако се не испуне наши захјтјеви, ми ћемо бити упорни и наставићемо са блокадамао ако треба - каже Бране Витомир, предсједник Удружења дрвопрерађивача Соколац.

Дрвопрерађивачи траже стриктну примјену Закона о шумама Републике Српске према коме би, при расподјели дрвних сортимената, приоритет имали локални прерађивачки капацитети. Један од њихових захтјева- да се раскину уговори са привредним друштвима која се баве препродајом и извозом шумске грађе ван граница БиХ- је испуњен.

- То раскидање је селективно урађено и према нашим информацијама те фирме с којима је раскинут уговор и даље одвозе сировину са ових подручја - каже Радомир Петровић, предсједник Удружења дрвопрерађивача Пале.

- Очекујем да ми кажу хоћемо ли моћи радити или нећемо, да не држим џабе 40 људи који су сви пријављени и имају породице - каже Горан Радјељац, дрвопрерађивач Соколац.

Протест дрвопрерађивача (Фото: РТРС)

Дрвопрерађивачи кажу да је само прошле године са подручја Сарајевско-романисјке регије одвезено 87.000 кубика обловине, вишемилионске вриједности. Ипак, блокирани возачи и путници нису показали пуно разумијевања за проблеме дрвопрерађивача.

- Разумијем ситуацију. Радници су револтирани, нема плата, али шта са нашим леђима, шта ће од мене, ја им нисам ни послодавац ни газда - каже Зоран Андрић, возач Дринатранса из Зворника.

"Буна са Сокоца" кренула је када су дрвопрерађивачи сазнали да је Рајко Булајић именован за директора ШГ Романија, а разријешен дотадашњи в.д. директора Страхиња Башевић. Званично именовање као и цијели конкурс за директора Шумског газдинства је поништен, а Јован Голијан именован за вршиоца дужности.

Соколац - дрвопрерађивачи - блокада
Фото: РТРС

Соколац - дрвопрерађивачи - блокада
Фото: РТРС

Соколац - дрвопрерађивачи - блокада
Фото: РТРС

Соколац - дрвопрерађивачи - блокада
Фото: РТРС

Соколац - дрвопрерађивачи - блокада
Фото: РТРС