latinica  ћирилица
22/04/2017 |  19:18 | Аутор: РТРС

Додик са амбасадором Израела: Уколико је писмо вјеродостојно, не желимо сарадњу

Ако се испостави да је писмо Министарства иностраних послова Израела о статусу Представништва Српске у Израелу вјеродостојно, РС не жели више да сарађује са тим министарством, поручио је данас предсједник Додик током састанка са израелским амбасадором за БиХ Боазом Родкином. Незванично, сазнајемо да је предсједник Додик прекинуо састанак прије предвиђеног завршетка.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Боаз Родгин, амбасадор Израела у БиХ - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Боаз Родгин, амбасадор Израела у БиХФото: СРНА

Предсједник Милорад Додик затражио је од амбасадора Израела да се установи да ли је контроверзно писмо МИП-а Израела вјеродостојно.

Уколико се установи да јесте,  Република Српска не може пристати на тако увредљиве и понижавајуће захтјеве који су испостављени у том писму. Ако су ти понижавајући наводи тачни, Република Српска не жели више да сарађује са МИП-ом Израела.

Иако је састанак у Палати Републике, прекинут, тиме није стављена тачка на разговоре. Нешто касније, Арие Ливне је са Родкином разговарао у четири ока, током Академије у Банском двору.

Раније данас, шеф представништва РС у Израелу још једном је поновио да то представништво постоји и ради, те да је ријеч о привредном представништву којем до сада није утврђена ниједна незаконитост у раду.

Ливне сматра да цијела медијска прича о Представништву има политичку позадину. Приче о евентуалним злоупотребама новчаних средстава сматра посебно увредљивим.

"Сав новац који се уплаћује на рачун Представништва троши се транспарентно", одговара Ливне и истиче да то контролише и Министарство финансија у Израелу, као и ревизорски органи у РС и да никада није било ниједне примједбе.

Каже да његови приходи у Израелу износе око 25.000 марака и вишеструко су већи него плата коју добија из РС и која износи 4.000 марака. За медијску хајку око Представништва у Израелу одговорним сматра три особе, на челу са његовим бившим сарадником којег је, каже, пројектовао као свог насљедника у РС.

"Први је Александар Саша Николић, којег сам ја примио у кућу као сина и који ме је издао. Друга, амбасадорка БиХ у Израелу и трећи, један чиновник у Министарству спољних послова Израела који је пријатељ са ово двоје и тако је све почело", истиче Ливне.

Није случајно ни да се све ово дешава у периоду када се преговара у продаји државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија, сматра Ливне и додаје да је управо он довео инвеститоре, иако није диреткно укључен у тај посао. Наглашава да не постоји нико ко је више од њега учинио за Српску и Србију, а посебно не они који га оптужују.

"Црнадак и Бореновић мене да нападају?! Њима треба десет живота да ураде дио онога што сам ја учинио са Србију, не све, него дио", каже Ливне.

Црндак и даље тврди да су сви његови ставови базирани на званичном ставу Владе Израела, по којем, каже, представништво РС у овој земљи не постоји.

"Ми имамо званичан став Владе Израела да је он персона нон грата у институцијама и да му је забрањено да присуствује састанцима које ће израелски амбасадор ових дана имату у Бањалуци и то су ствари на које ми треба да добијемо одговор. Нека пусти мене, ја заиста немам потребу да то коментаришем", истиче Црнадак.

Саопштењем се огласио и СНСД, из којег поручују да сматрају срамном политичку хајку коју против доказаног пријатеља Републике Српске и српског народа Арија Ливнеа скандалозно спроводи такозвани Савез за промјене и Министарство иностраних послова БиХ.

СНСД и овом приликом пружа пуну подршку институцијама Републике Српске, укључујући ту и представништва Републике Српске у свим иностраним земљама, која у веома тешким околностима покушавају у свијету пренијети истину о Републици Српској и о положају српског народа у БиХ.