latinica  ћирилица
22/04/2017 |  10:13 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Угљевик: Задимљавањем штите воћњаке од мраза

Воћари мајевичког краја провели су ноћ задимљавајући воћњаке у покушају да спријече штете од температуре у минусу и мраза.
Задимљавањем штите воћњаке од мраза - Фото: СРНА
Задимљавањем штите воћњаке од мразаФото: СРНА

"У раној фази плода, који је пун воде и органских течних сокова, мразеви штете, а снијег ломи", рекао је Срни воћар из Кацевца Милан Василић који на шест дунума земље има засађено 250 стабала шљиве.

Он каже да су воћари протекла три дана у великим бригама због ниске температуре, кише и снијега у брдским подручјима, гдје је у подмајевичком крају било 50 литара падавина по метру квадратном.

"Задимљавамо воћњаке паљевином и овом техником штитимо од мраза и температуре до минус два степена Целзијуса", објашњава Василић.

Према његовим ријечима, прије временских непогода пољопривредници су третирали воћњаке средствима на бази аминокиселина, а хладноћа у априлу затекла их је у завршној фази цвјетања када се формира плод.

"Све врсте воћа су угрожене, посебно крушка, јабука, трешња и шљива", каже Василић и додаје да ће се штете знати тек када непогода прође.

Поред великог обављеног посла у воћњаку, орезивања, прскање кречом, зимског прскања на бази бакра, прскања против осице и монилије, окопавања, прихрањивање комбинованим ђубривом, сада покушава да спријечи штету паљењем пиљевине и задимљавањем стабала.

Василић напомиње да постоје "антипро системи" и "мразоловци" који су скупе инвестиције које овдашњи воћари нису у могућности да користе.

Општина Угљевик позната је по извозу шљиве на тржиште Русије и ЕУ.

Извор: СРНА