latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:58 | Аутор: РТРС

Грчка одушевила кредиторе

Грчка је у 2016. имала висок примарни буџетски суфицит од 3,9 одсто бруто домаћег производа, објавила је грчка независна статистичка агенција.
Грчка - Фото: илустрација
ГрчкаФото: илустрација

Како преноси АП, овако висок примарни суфицит, у који нису урачунати трошкови сервисирања дуга, могао би да пружи олакшање љевичарској влади која не може да ријеши несугласице с кредиторима и одмрзне зајам за рјешавање тешке финансијске ситуације, који је Грчкој потребан до јула.

Кредитори су као жељени циљ поставили примарни суфицит од 0,5 одсто БДП.

Министар финансија Еуклид Цакалотос је у Вашингтону на годишњем састанку Међународног монетарног фонда и планирано је да се састане са кредиторима како би се превазишле несугласице и постигао договор током наредног мјесеца.

Грчка, која очекује помак на састанку ММФ-а који се одржава данас и сутра уз присуство званичника свих земаља зоне евра, позвала је ММФ и Њемачку да постигну "компромис" о смањењу јавног дуга своје земље.

"Сада је на ММФ-у и Њемачкој да начине уступке како би се пронашао компромис", рекао је портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос, а пренео АФП.

ММФ и Њемачка се већ мјесецима споре о ублажавању дуга које је Грчкој обећано у замјену за реформе и штедњу, при чему ММФ тражи суштинско смањење како би се финансијски допринијело извлачењу Грчке из финансијских проблема, док Њемачка одлаже ово питање до окончања својих парламентарних избора крајем 2017, при чему тражи од ММФ-а да плати свој дио у програму зајма за Грчку.

Како наводи АФП, Цанакопулос је рекао да би договор ММФ-а и Њемачке омогућио министрима финансија зоне евра да наставак програма опоравка Грчке усвоје на наредном састанку 22. маја, што би отворило пут за нову исплату Грчкој пре јула, када јој на наплату долази седам милијарди евра.

План је да се Грчка припреми да може да се поново задужује на тржишту послије августа 2018. године.

Извор: Бета