latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:31 | Аутор: РТРС

СДС: Влада да објасни корист од дјеловања представништва у Израелу

СДС тражи од Владе Републике Српске да јавности објасни какве је користи Република Српска имала у протекле три године од дјеловања "такозваног Представништва Републике Српске" у Израелу, које је незаконито након свог затварања узело више од милион КМ грађанима Републике Српске.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

"Износећи податке да Представништво Републике Српске у Израеалу постоји у складу са израелским законима и да се ради о привредном друштву Милорад Додик се још више упетљао у своју мрежу лажи коју је годинама плео са Ариеом Ливнеом, такозваним шефом Представништва", наводи се у саопштењу СДС-а.

СДС даље наводи да се представништва Републике Српске у иностранству оснивају се Уредбом о условима за формирање и рад представништава Републике Српске у иностранству које доноси Влада Републике Српске.

"Тим уредбама је одређено да представништва представљају непрофитне организације које оснива Влада Републике Српске", истичу у СДС-у.

С обзиром на допис Министарства иностраних послова Израела у коме се каже да је Представништво Републике Српске у Јерусалиму затворено 31. децембра 2013. године, СДС пита Владу Републике Српске по ком правном основу је током протекле три године исплаћено више од милион КМ привредном друштву које води Арие Ливне, а које се и даље представља као званично представништво Републике Српске.

"Очигледно је да је Влада Републике Српске незаконито пребацивала средства грађана приватној фирми у Израелу коју води Арие Ливне", наводи се у саопштењу СДС-а.

СДС изражава сумњу у дипломатску корист коју је Република Српска могла имати и коју има од Ариеа Ливнеа, с обзиром на допис амбасадора Израела у БиХ Боаза Родкина у коме захтјева да Арие Ливне не присуствује Дану сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и Доња Градина, додаје се у саопштењу.

Извор: Срна