latinica  ћирилица
21/04/2017 |  16:02 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Нови проблеми за болницу у Добоју- дугови сe гомилају, рачуни блокирани (ВИДЕО)

Добојска болница суочава се с блокадом рачуна по основу пресуде Окружног суда у Добоју на основу које мора да плати Водоводу дуговања за воду у износу од око 380.000 марака. Међутим, укупна дуговања болнице су много већа, о чему је данас ресорни министар Драган Богданић разговарао са новим менаџментом ове здравствене установе.
Добој Болница - Фото: РТРС
Добој БолницаФото: РТРС

Тек што је почео да обавља дужност, нови директор суочио се с проблемом блокаде рачуна. Каже да све има локално-политичку позадину јер болница упркос дуговањима у посљедњих 10 година није блокирана, а од његовог доласка на чело ове установе то се догодило већ два пута.

"Дошла је у питање исплата личних доходака запосленим, али исто тако и квалитет пружања здравствених услуга. Водовод, колико чујем, има довољно новаца да купује нову зграду, а ево блокирана је установа која је од регионалног значаја, није само да се лијече грађани Добоја овдје", изјавио је Милорад Живковић, в.д.директора Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју.

Овакве наводе у Водоводу не желе да коментаришу. Кажу да с новим директором нису разговарали о дуговањима, али су то чинили раније, и будући да нису успјели да наплате потраживања, пресудио је суд.

"То је стварно непријатно и као човјеку и као грађанину, али ево податак фактура болнице је негдје око 9.000 марака, они да су плаћали по хиљаду двије, три, него уопште нису хтјели да плаћају", каже директор Водовода у Добоју Живко Ерцег.

По основу пресуде за утрошену воду од 2013. до 2015. болница дугује Водоводу са каматама 380.000.

За дуг од 160.000 настао након тог периода судска одлука тек се очекује. У Водоводу кажу да су ипак спремни за договор, а томе се нада и ресорни министар.

"Покушаћемо да ступимо у контакт и да разговарамо с обзиром да сте били свједоци да је Влада Републике Српске у Дом здравља уложила у протекле три године око 700- 800 хиљада марака гдје смо показали свој однос према овој локалној заједници и ја очекујем да ће и они имати разумијевања да се овај проблем ријеши", рекао је министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Укупна дуговања болнице су 45 милиона марака. Нови директор каже да рјешење за уштеде види у систематизацији и смањењу броја радника који су ангажовани на основу уговора о раду, али и у договору о новом бодовању радних мјеста.